Wprowadzanie kaszek do diety dziecka
Podanie dziecku pierwszej kulinarnej nowości rodzi wiele emocji, ale także wątpliwości – to naturalne. Będąc rodzicem, chcesz dla swojej pociechy jak najlepiej, nic więc dziwnego, że zastanawiasz się nad tym, jak skutecznie, ale także bezpiecznie zapoznać dziecko z nowymi smakami.
Aby ułatwić więc rodzicom rozszerzanie diety dziecka o nowe posiłki, eksperci stworzyli schemat żywienia niemowląt. Znajdziemy w nim wskazówki dotyczące między innymi tego, kiedy, a także w jakiej formie możemy zaserwować dziecku kulinarne nowości. Przede wszystkim należy obserwować dziecko – aby otrzymać po raz pierwszy posiłki inne niż mleko, maluszek musi zdobyć niezbędne umiejętności, m.in. siedzieć z podparciem czy kontrolować głowę i szyję.
Rozszerzanie diety powinno rozpocząć się po ukończeniu przez niemowlę 4.-6. miesiąca życia. Dobrą praktyką jest korzystanie początkowo z jednoskładnikowych posiłków, najpierw warzyw, a później również owoców. Już w pierwszym półroczu życia dziecka możemy sięgnąć także po dostosowane do wieku kaszki i kleiki dla niemowląt. Mamy przy tym wybór pomiędzy zbożowymi produktami glutenowymi i bezglutenowymi, do których zalicza się np. kaszki ryżowe.
W razie wątpliwości związanych z rozszerzaniem diety maluszka, zawsze warto się zwrócić do pediatry o pomoc i poradę. Konsultacja lekarska może pomóc ustalić sposób rozszerzania diety dostosowany do konkretnego dziecka.
Specjalista wskaże, jak i co podawać dziecku, by świadomie rozszerzać jego jadłospis i krok po kroku wprowadzać nowe smaki. Czas, w którym włączamy do diety dziecka pierwszy kleik lub kaszkę, jest bardzo ważny. Nie tylko urozmaicamy w ten sposób dietę niemowlaka, ale pomagamy w zaspokojeniu jego zapotrzebowania na wartościowe i ważne dla dalszego rozwoju składniki oraz energię, której ciekawy świata maluszek potrzebuje coraz więcej!
Reklama
Kaszki ryżowe bezmleczne i kaszki mleczno-ryżowe przy rozszerzaniu diety
Warto wiedzieć, że kaszki i kleiki to bardzo szeroka grupa produktów. Część z nich jest przeznaczona dla maluszków, które ukończyły 4. miesiąc życia – powstały więc z myślą o tym, aby małymi krokami wprowadzać do jadłospisu pociechy produkty zbożowe.
Aby zapoznać dziecko z pierwszym zbożowym smakiem, możemy zdecydować się na włączenie do diety dziecka kaszek bezglutenowych. Pozwalają one na rozpoczęcie przygody z nowymi zbożowymi smakami oraz na poznawanie nieznanych wcześniej dziecku konsystencji.
W kolejnym etapie maluszek może poznać kaszki stworzone na bazie zbóż glutenowych, np. pszenicy czy żyta. To częsta praktyka wśród rodziców, jednak każdy rodzic może sam zdecydować, czy rozszerzanie diety dziecka o zbożowe posiłki rozpocznie od kleików i kaszek bezglutenowych, czy od razu poda mu glutenowe produkty z tej grupy.
Reklama
Jak wybrać odpowiednią kaszkę dla dziecka?
Kaszki zawierające gluten lub nie to jednak nie jedyny podział, jaki spotkamy. Kleiki i kaszki to zróżnicowana grupa produktów – dzięki temu każdy z rodziców może znaleźć ten, który odpowiadał będzie potrzebom jego maluszka.
Wśród samych kaszek bezglutenowych, w zależności od wyboru rodziców i indywidualnych preferencji dziecka, możemy zdecydować się na kaszki ryżowe bezmleczne lub kaszki mleczno-ryżowe.
Do ich przygotowania tych drugich wystarczy nam woda – w ten sposób otrzymamy pierwszy pełnowartościowy zbożowy posiłek dla dziecka. Co zawierają w swoim składzie kaszki mleczno-ryżowe Nestlé?
- immunoskładniki, takie jak: cynk, żelazo, witaminy A* i C, wspierające układ odpornościowy dziecka,
- żelazo ważne dla rozwoju funkcji poznawczych dziecka. Jedna porcja** kaszki dostarcza ponad 50% dziennego zapotrzebowania dziecka na żelazo, a obecność witaminy C wspomaga jego wchłanianie,
- ALA (kwas alfa-linolenowy z rodziny omega-3), wspierający rozwój mózgu dziecka,
- jod, który wspiera rozwój poznawczy dziecka,
- kultury bakterii Bifidobacterium lactis, które naturalnie zasiedlają przewód pokarmowy dzieci karmionych piersią,
- 11 witamin.
W ofercie Nestlé znajdziemy także kaszki ryżowe bezmleczne – ich skład również został opracowany tak, aby wpierać rodziców, którzy chcą urozmaicić dietę pociechy, wprowadzając do jej menu nowe smaki. Kaszki ryżowe bezmleczne również zawierają w swym składzie:
- immunoskładniki, takie jak: cynk, żelazo, witaminy A i C, wspierające układ odpornościowy dziecka,
- żelazo ważne dla rozwoju funkcji poznawczych dziecka. Jedna porcja** kaszki dostarcza ponad 50% dziennego zapotrzebowania dziecka na żelazo, a obecność witaminy C wspomaga jego wchłanianie
- kultury bakterii Bifidobacterium lactis, które naturalnie zasiedlają przewód pokarmowy dzieci karmionych piersią.
Zarówno kaszki ryżowe bezmleczne, jak i kaszki mleczno-ryżowe oferowane przez Nestlé to wysokiej jakości produkty spożywcze, które spełniają rygorystyczne normy stawiane żywności przeznaczonej dla niemowląt i małych dzieci. Składniki wykorzystywane do produkcji kaszki Nestlé przechodzą nawet ponad 800 testów jakości i spełniają normy do 2000 razy bardziej rygorystyczne niż w przypadku żywności dla dorosłych! Szczegółowo kontrolowana jest m.in. zawartość pestycydów i metali ciężkich (np. kadmu i ołowiu).
*zawartość zgodnie z przepisami prawa
**1 porcja kaszki ryżowej bezmlecznej = 25 g kaszki + 160 ml mleka następnego Nestlé NAN OPTIPRO® 2; 1 porcja kaszki mleczno-ryżowej = 45 g kaszki + 150 ml wody.
Ważna informacja
W okresie pierwszych 6 miesięcy życia dziecka zalecane jest wyłączne karmienie piersią. Po tym okresie należy rozpocząć wprowadzanie żywności uzupełniającej o odpowiedniej wartości odżywczej przy jednoczesnej kontynuacji karmienia piersią do ukończenia przez dziecko 2 lat i dłużej. Dzieci rozwijają się w różnym tempie, dlatego czas wprowadzenia posiłków uzupełniających należy skonsultować z lekarzem lub położną.