Kotlety z białej fasolki
Składniki: 3 szklanki ugotowanej białej fasoli, 1,5 szklanki sosu pomidorowego, 30 g masła, łyżka utartej cebuli, 2 łyżki mąki, 2 żółtka, 1 całe jajo, sól, pieprz, tarta bułka, olej do smażenia.
Przygotowanie: Fasolę zmiksować wraz z sosem pomidorowym. Cebulę zeszklić na maśle, połączyć z mąką i żółtkami, dodać do fasoli, przyprawić solą i pieprzem. Całość gotować na wolnym ogniu około pół godziny, aż masa zgęstnieje, ostudzić. Formować krokiety, obtaczać w jajku i bułce, smażyć na oleju na złoty kolor.
Reklama
Kotlety z płatków owsianych
Składniki: szklanka płatków owsianych, 2 jaja, cebula, szczypiorek, sól, pieprz, 50 g tartego parmezanu, 1/2 szklanki tartej bułki, olej do smażenia.
Przygotowanie: Płatki zalać litrem wrzątku, podgrzewać na małym ogniu aż się rozkleją. Gdy masa zgęstnieje, zdjąć z ognia, wystudzić. Cebulę obrać, drobno posiekać, przesmażyć na łyżce oleju, połączyć z płatkami i jajami, dodać posiekany szczypiorek, przyprawić do smaku. Z masy formować kotleciki, panierować w tartej bułce wymieszanej z parmezanem, smażyć na oleju na złoty kolor.
Reklama
Kotleciki twarogowe z prosa
Składniki: 200 g prosa, 1/2 l rosołu, cebula, ząbek czosnku, 4 łyżki oleju, 1 jajo, 150 g twarożku, 1/2 pęczka tymianku, sól, pieprz.
Przygotowanie: Proso opłukać, zalać gorącym rosołem, gotować 10 minut, przestudzić. Na łyżce oleju, przesmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodać do prosa wraz z twarożkiem, jajem i listkami tymianku, wymieszać, przyprawić do smaku. Z masy uformować 8 kotlecików, smażyć na pozostałym oleju po 5 minut, z każdej strony.
Reklama
Kotlety z kaszy gryczanej
Składniki: szklanka kaszy gryczanej, 150 g drobno startego żółtego sera, 4 jaja, łyżka majeranku, sól, pieprz, tarta bułka do panierowania, olej do smażenia.
Przygotowanie: Umytą i odsączoną kaszę wsypać do pół litra osolonego wrzątku, ugotować pod przykryciem na małym ogniu, przestudzić. Połączyć z jajami, żółtym serem i majerankiem, przyprawić solą i pieprzem. Uformować kotlety, panierować w tartej bułce, usmażyć na oleju z obu stron.