Najlepsze walory smakowe i odżywcze ma świeży łosoś. Jeśli mięso będzie wysokiej jakości, przyrządzenie go jest stosunkowo łatwe. Wystarczy rybę dokładnie umyć, dodać pieprz cytrynowy, czosnek i ulubione zioła - koperek, tymianek, bazylię, nać pietruszki i szczyptę imbiru - a zachwyci smakiem nawet najbardziej wymagające podniebienia. Ryba zachowa najwięcej witamin i mikroelementów jeśli będziemy ją piec w temperaturze 90 stopni. Takie przygotowanie wymaga około godziny, nawet półtorej w piekarniku, w zależności od grubości kawałka. Mamy dla was trzy przepisy na danie obiadowe, którego bohaterem jest właśnie łosoś.
Łosoś doskonale komponuje się ze szpinakiem. Najlepsze są liście szpinaku, które dodajemy do uprzednio uduszonej cebulki z czosnkiem. Całość przyprawiamy pieprzem ziołowym, gałką muszkatołową, szczyptą soli i jogurtem naturalnym. Łososia przyprawionego solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny pieczemy w piekarniku nagrzanym do 90 stopni przez ok. 1,5 godziny. Tym sposobem mamy lekki, ale pożywny obiad. Całość możemy podać z brązowym ryżem ze szczyptą kurkumy.
Łosoś w pomarańczach
Składniki (dla 4 osób)
500 gram filetu surowego łososia bez skóry
6 niedużych pomarańczy
½ cytryny
2 łyżki miodu
2 łyżki musztardy
2 ząbki czosnku
½ szklanki oliwy
½ szklanki wody
Sól, świeżo mielony pieprz
1 łyżeczka masła
Przygotowujemy marynatę z: wody, oliwy, miodu, musztardy, przeciśniętego przez praskę czosnku, soku z 4 pomarańczy, soku z połówki cytryny, soli i pieprzu. Do marynaty wkładamy łososia pokrojonego w 4 równej wielkości porcje. Odstawiamy do lodówki na całą noc. Na drugi dzień rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, naczynie żaroodporne smarujemy masłem, przekładamy zamarynowanego łososia. Pozostałe 2 pomarańcze filetujemy i pojedyncze kawałki układamy na łososiu. Delikatnie polewamy kilkoma łyżkami marynaty. Wstawiamy do piekarnika na 30 minut, na ostatnie 10 minut włączamy termo-obieg, żeby zarumienić nasze danie. Podajemy z ryżem oraz sałatką ze świeżego szpinaku z mango w czosnkowym winegrecie.
Czytaj też: Tatar z łososia – danie z klasą
Reklama
Pieczony łosoś z grzybami
Składniki (dla 5 osób):
- Ok. 700 gram świeżego łososia
- 500 gram świeżych lub mrożonych grzybów
- 50 gram grzybów suszonych
- 400 gram śmietany 18%
- 50 ml białego wytrawnego wina
- 2 małe cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 łyżki masła
- Sól, biały pieprz
- szczypiorek
Suszone grzyby moczyć w małej ilości wody przez ok. 2-3 godziny, a następnie gotować z dodatkiem łyżeczki soli przez pół godziny. Cebulę i czosnek poszatkować, zeszklić na patelni na 1 łyżce masła. Dodać świeże grzyby. Grzyby suszone i obgotowane odsączyć, pokroić w paseczki i dodać na patelnię. Całość dusić ok. 15 minut, dodać białe wino i odparować. Wywar z gotowania grzybów połączyć ze śmietaną i przelać na patelnię. Dusić jeszcze około 5 minut. Łososia poporcjować, ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym resztą masła, zalać sosem z grzybami i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut. Podawać z ryżem.
Zobacz też: