Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍

Łosoś, czyli zdrowie na talerzu

Łosoś to prawdziwe bogactwo zdrowia. Zawiera kwasy Omega-3 i Omega-6, cynk, selen, potas, jod, witaminy: A, B, D i E. Mimo iż należy do ryb tłustych, poleci go każdy dietetyk jako niezbędny produkt w diecie odchudzającej. Poleca go także catering dietetyczny Zdrowie na talerzu.
Spis treści

Najlepsze walory smakowe i odżywcze ma świeży łosoś. Jeśli mięso będzie wysokiej jakości, przyrządzenie go jest stosunkowo łatwe. Wystarczy rybę dokładnie umyć, dodać pieprz cytrynowy, czosnek i ulubione zioła - koperek, tymianek, bazylię, nać pietruszki i szczyptę imbiru - a zachwyci smakiem nawet najbardziej wymagające podniebienia. Ryba zachowa najwięcej witamin i mikroelementów jeśli będziemy ją piec w temperaturze 90 stopni. Takie przygotowanie wymaga około godziny, nawet półtorej w piekarniku, w zależności od grubości kawałka. Mamy dla was trzy przepisy na danie obiadowe, którego bohaterem jest właśnie łosoś.

Łosoś doskonale komponuje się ze szpinakiem. Najlepsze są liście szpinaku, które dodajemy do uprzednio uduszonej cebulki z czosnkiem. Całość przyprawiamy pieprzem ziołowym, gałką muszkatołową, szczyptą soli i jogurtem naturalnym. Łososia przyprawionego solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny pieczemy w piekarniku nagrzanym do 90 stopni przez ok. 1,5 godziny. Tym sposobem mamy lekki, ale pożywny obiad. Całość możemy podać z brązowym ryżem ze szczyptą kurkumy.

Łosoś w pomarańczach

Składniki (dla 4 osób)

500 gram filetu surowego łososia bez skóry
6 niedużych pomarańczy
½ cytryny
2 łyżki miodu
2 łyżki musztardy
2 ząbki czosnku
½ szklanki oliwy
½ szklanki wody
Sól, świeżo mielony pieprz
1 łyżeczka masła

Przygotowujemy marynatę z: wody, oliwy, miodu, musztardy, przeciśniętego przez praskę czosnku, soku z 4 pomarańczy, soku z połówki cytryny, soli i pieprzu. Do marynaty wkładamy łososia pokrojonego w 4 równej wielkości porcje. Odstawiamy do lodówki na całą noc. Na drugi dzień rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, naczynie żaroodporne smarujemy masłem, przekładamy zamarynowanego łososia. Pozostałe 2 pomarańcze filetujemy i pojedyncze kawałki układamy na łososiu. Delikatnie polewamy kilkoma łyżkami marynaty. Wstawiamy do piekarnika na 30 minut, na ostatnie 10 minut włączamy termo-obieg, żeby zarumienić nasze danie.  Podajemy z ryżem oraz sałatką ze świeżego szpinaku z mango w czosnkowym winegrecie.

Czytaj też: Tatar z łososia – danie z klasą

Reklama

Pieczony łosoś z grzybami

Składniki (dla 5 osób):

  • Ok. 700 gram świeżego łososia
  • 500 gram świeżych lub mrożonych grzybów
  • 50 gram grzybów suszonych
  • 400 gram śmietany 18%
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 2 małe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżki masła
  • Sól, biały pieprz
  • szczypiorek

Suszone grzyby moczyć w małej ilości wody przez ok. 2-3 godziny, a następnie gotować z dodatkiem łyżeczki soli przez pół godziny. Cebulę i czosnek poszatkować, zeszklić na patelni na 1 łyżce masła. Dodać świeże grzyby. Grzyby suszone i obgotowane odsączyć, pokroić w paseczki i dodać na patelnię. Całość dusić ok. 15 minut, dodać białe wino i odparować. Wywar z gotowania grzybów połączyć ze śmietaną i przelać na patelnię. Dusić jeszcze około 5 minut. Łososia poporcjować, ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym resztą masła, zalać sosem z grzybami i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut. Podawać z ryżem.

Zobacz też:

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Odżywianie
Zielone ziemniaki - czy można je jeść? Trucizna czy odmiana?
Ziemniaki
Indeks glikemiczny - czym jest? Tabele produktów z niskim i wysokim IG
Produkty do diety na zbilansowanie indeksu glikemicznego
Czy smalec gęsi ma właściwości lecznicze?
Gęsi smalec do smarowania
Podobne artykuły
Owsik pod mikroskopem
Czego nie lubi owsik? Dieta i zasady odżywiania
Chleb wieloziarnisty razowy
Najzdrowszy chleb – jaki na diecie? Zdrowe pieczywo
Jedzenie z glutaminianem sodu
Glutaminian sodu - jak dawkować? Szkodliwość i skutki uboczne
Produkty bez glutenu
W czym jest gluten, a co nie zawiera glutenu? Gdzie najwięcej?
Pestki dyni po wysuszeniu
Pestki dyni - właściwości, kcal i wartości odżywcze. Jakie są przeciwwskazania?

Reklama


Sonda
Sonda redakcyjna
Czy regularnie stosujesz środki na blizny po urazach lub operacjach?
Contractubex_sonda