Mąka kokosowa
Mąka kokosowa jest naturalnym produktem ubocznym procesów pozyskiwania oleju koksowego oraz mleka kokosowego – powstaje z miąższu, którym podszyta jest skorupka orzecha. Wytwarzana głównie na Filipinach, które są jej największym eksporterem w skali całego globu. Stanowi niezwykle interesującą alternatywę dla mąki pszennej, nawet jeśli nie jest w stanie zastąpić jej całkowicie.
O jej wyjątkowości stanowią:
- brak glutenu– idealne rozwiązanie dla osób wykazujących się brakiem tolerancji na to białko lub cierpiących na celiakię,
- obniżona zawartość węglowodanówłatwo przyswajalnych, a także niski indeks glikemiczny (IG) – jest to więc doskonały półprodukt do zastosowań w diecie dla diabetyków,
- bardzo wysoka zawartość błonnika pokarmowego oczyszczającego przewód pokarmowy z produktów ubocznych przemiany materii, a także znaczny udział nasyconych średnio łańcuchowych kwasów tłuszczowych MTC – dzięki temu mąka kokosowa może być stosowana w diecie redukcyjnej, służącej obniżeniu zawartości tkanki tłuszczowej w organizmie.
Mąka kokosowa jest drobnym, delikatnym proszkiem koloru białego, kremowego lub jasno brązowego, w zależności od metody wytwarzania. Ma delikatny posmak kokosa, ale nie jest słodka. Włączenie jej do diety wiąże się z wymiernymi korzyściami prozdrowotnymi (leczenie i profilaktyka cukrzycy, miażdżycy, nadciśnienia, otyłości, nowotworów, celiakii), pozwala także na ciekawe eksperymenty z nowymi smakami w kuchni.
Reklama
Skład mąki kokosowej
Skład mąki kokosowej znacząco różni się od innych tego typu półproduktów, w tym mąki pszennej, cechując się mniejszą zawartością węglowodanów i niższym IG, za to większym udziałem białek i tłuszczów, a także znacznie wyższą kalorycznością. Według danych USDA, czyli amerykańskiego ministerstwa rolnictwa, w skład mąki kokosowej wchodzą (w przeliczeniu na 100 gramów):
● Węglowodany – 56,25 g
o Błonnik – 31,20 g
o Cukry – 18,75 g
● Białka – 18,75 g
● Tłuszcze – 21,88 g
o Kwasy tłuszczowe nasycone – 18,1
100 gramów produktu dostarcza aż 443 kilokalorie, o 74 więcej, niż mąka pszenna. To bardzo dużo, inne jednak parametry sprawiają, że nie powoduje ona tycia. Co ważne dla osób cierpiących na cukrzycę, a także sportowców, mąka kokosowa nie tylko charakteryzuje się obniżoną zawartością węglowodanów, ale też ma niski indeks glikemiczny, wynoszący zaledwie 35. W odróżnieniu od mąki pszennej (IG=60) nie stymuluje zatem większego skoku stężenia glukozy we krwi.
Reklama
Mąka kokosowa bezglutenowa
Mąka kokosowa jest bogatym źródłem białka i jako taka ceniona jest między innymi przez bywalców siłowni pracujących nad budową masy mięśniowej. Mąka kokosowa jest bezglutenowa, co z kolei stanowi kluczową informację dla osób wykazujących się nietolerancją na to białko, powszechnie występujące w mąkach zbożowych.
Warto też zwrócić uwagę na szczegółowe dane dotyczące zawartych w mące kokosowej tłuszczów. Ich ogólna ilość jest znaczna, większość zaś stanowią tłuszcze nasycone. Wbrew pozorom, nie jest to jednak wadą, lecz zaletą. Mowa bowiem o charakterystycznych dla wszystkich produktów kokosowych nasyconych średnio łańcuchowych kwasach tłuszczowych MTC, które jako jedyne z tej grupy nie są uznawane za niezdrowe, a wręcz przeciwnie. Nazywane obrazowo „Świętym Graalem odchudzania” działają przyspieszająco na metabolizm, powodując szybsze spalanie tłuszczu. Przypisuje się im także działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.
Reklama
Do czego mąka kokosowa?
Znajduje ona szerokie zastosowanie w kuchni, aczkolwiek trzeba mieć na uwadze, że nie powinno się nią całkowicie zastępować mąki pszennej, a jedynie traktować jako dodatek w mniejszych lub większych proporcjach (od 10 do 25 procent).
Pamiętać też trzeba, że dzięki bardzo dużej zawartości błonnika, mąka kokosowa silnie chłonie wodę. Należy to uwzględnić w czasie gotowania, zwiększając ilość wody o 20-30 procent względem wskazań zawartych w tradycyjnych przepisach z zastosowaniem mąk zbożowych. Inną kwestią są walory smakowe – w żaden sposób mąka kokosowa nie będzie dodawać potrawom słodkości, nie mniej za jej sprawą gotowe potrawy będą delikatnie nasycone kokosowym posmakiem.
Reklama
Dania z mąki kokosowej
Typowe dania z mąki kokosowej, a także inne jej zastosowania w kuchni, to:
- naleśniki,
- spody do pizzy,
- ciasta owocowe,
- dodatek do owsianek i innych produktów mlecznych,
- zagęszczacz do zup,
- panierka do mięs, ryb oraz warzyw.
Pamiętajmy, że w większości z wymienionych przypadków (zwłaszcza wymagających pieczenia) mąka kokosowa powinna zostać zmieszana z mąką zbożową w celu uzyskania lepszych parametrów technologicznych, ułatwiających obróbkę termiczną.
Reklama
Cena mąki kokosowej
Ile kosztuje mąka kokosowa? Cena za kilogram jest wyższa, aniżeli w przypadku tych zbożowych. Koszt nabycia wynosi od 3,5 do nawet 8 złotych, w zależności od klasy mąki, sposobu uprawy kokosów, a także źródła dystrybucji. Gdzie można kupić mąkę kokosową? Sklep internetowy lub stacjonarny ze zdrową żywnością to obecnie najpewniejsze źródło, aczkolwiek zdarza się, że tego typu produkty pojawiają się na półkach hipermarketów, dyskontów na nawet sklepów osiedlowych.