Skład miodu rzepakowego
Miód rzepakowy jest miodem wiosennym, ponieważ rzepak, z którego pszczoły zbierają nektar, kwitnie od kwietnia do maja. Tym samym stanowi on jeden z najszybciej pojawiających się w sprzedaży miodów (niekiedy już z początkiem czerwca). Istnieją też gatunki rzepaku, który zakwita raz jeszcze, między czerwcem a lipcem, wówczas w środku lata można zbierać ten rodzaj pszczelego wyrobu po raz kolejny.
Jak wygląda rzepakowy miód? Ma zazwyczaj białawy kolor, niekiedy przechodzący w słomkowy. Jego zapach i smak jest jednym z najsłodszych, porównując go z innymi rodzajami miodów, przez co niektórzy oceniają go jako mdły. Miłośnicy tego gatunku miodnego zachwycają się jego kremową, wręcz maślaną konsystencją. Miód rzepakowy kremowany pszczelarze pozyskują także wykonując specjalną technikę produkcyjną.
Miód z rzepaku zawiera wiele drogocennych składników, wśród których należy wymienić np. garbniki, flawonoidy, olejki eteryczne, biopierwiastki, a także potas, żelazo, magnez, bor, witaminy z grupy B, witaminę C i K, związki fenolowe oraz fruktozę, glukozę i aminokwasy.
Aby przyniósł on najbardziej pozytywne efekty, warto przechowywać go w suchym, ciemnym pomieszczeniu, w temperaturze ok 20-22 stopni Celsjusza.
Reklama
Właściwości miodu rzepakowego
Za co jest doceniany miód rzepakowy? Właściwości tego wyjątkowego produktu mają m.in. związek ze wzmacnianiem układu kostnego. Zatem zaleca się stosować go po złamaniach kończyn, ale też w przypadku zwichnięć, skręceń, czy stłuczeń, w celu szybszej regeneracji poszkodowanych obszarów ciała.
Powinno się sięgnąć po niego także wówczas, gdy odczuwa się zmęczenie, przeżywa się stres fizyczny i/lub psychiczny, wychodzi się z długotrwałej, wyczerpującej choroby, czy stanu załamania.
Co jeszcze daje miód rzepakowy? Właściwości lecznicze tego pszczelego wyrobu dotyczą również układu krwionośnego. Regularne spożywanie tego rodzaju miodu wpływa na rozszerzenie naczyń wieńcowych, wzmocnienie pracy serca, ustabilizowanie ciśnienia tętniczego krwi oraz przeciwdziałanie wystąpieniu miażdżycy.
Kto jeszcze może stosować miód rzepakowy, na co pomaga ten naturalny preparat? Wspiera on funkcjonowanie układu pokarmowego pomagając odtruwać organizm, czy zwalczać wzdęcia, mdłości oraz zgagę.
Ponadto wspierająco można korzystać z tego produktu przy niektórych schorzeniach nerek oraz chorób innych rejonów układu moczowego.
Miód z rzepaku przyspiesza gojenie się ran oraz przeciwdziała różnym problemom skórnym, takim jak choćby nie dopuszczenie do tworzenia się zakażenia rany, czy pojawieniu się pęcherzy po oparzeniach.
Reklama
Wartości odżywcze miodu rzepakowego
Wiadomo już ile cennych komponentów oraz walorów zdrowotnych kryje w sobie miód rzepakowy. Wartości odżywcze to także istotny czynnik, któremu należy się przyjrzeć w tym temacie nieco bliżej.
Ile kalorii ma miód rzepakowy? Miód rzepakowy stanowi produkt o łatwej przyswajalności oraz szybkim spalaniu, co oznacza, że nie powinny się go „bać” osoby dbające o linię. Przykładowo w 100 g miodu mieści się około 340 kcal, co w przeliczeniu na 1 łyżeczkę do herbaty oznacza spożycie mniej więcej 5 g miodu.
Zaleca się, by dziennie przyjmować około 10-20 g tego wyrobu. Proponowana dawka jest określona dla zdrowej osoby dorosłej, czyli ma ona funkcje profilaktyczne. Jeśli dawka ma mieć walory lecznicze, powinna być większa, co dla osoby dojrzałej oznacza dzienne zażywanie ok 60-120 g preparatu (najlepiej w podzielonych porcjach kilka razy dziennie).
Z kolei na miód rzepakowy powinny uważać osoby chorujące na cukrzycę, ponieważ ma on stosunkowo wysoki indeks glikemiczny, bo na poziomie 64.
Reklama
Jak stosować miód rzepakowy?
Co należy wiedzieć o skutecznym i bezpiecznym korzystaniu z produktu pszczelego, jakim jest miód rzepakowy, jak stosować ten wyrób? Obecnie przede wszystkim używa się go wewnętrznie, czyli przyjmuje w napojach, daniach obiadowych, deserach, ciastach, czy po prostu smaruje nim kanapki. Do XIII wieku nie znano innego sposobu na dosładzanie napojów i posiłków. Sięgając jeszcze odleglejszych czasów miód był wykorzystywany m.in. do balsamowania zwłok, czyli stanowił silny konserwant.
Współcześnie polecanym sposobem zażywania miodu rzepakowego jako lekarstwa, czy preparatu witaminowego o działaniu profilaktycznym jest wieczorne dodawanie łyżeczki (jednej lub dwóch) miodu do przestudzonej szklanki wody, herbaty, bądź innego napoju, przykrycie go i wypijanie takiej mieszanki dopiero następnego dnia rano (czyli po około 12 godzinach). Warto dodać jeszcze miód rzepakowy do herbaty jako drugą porcję takiego wywaru, na koniec dnia.
Temperatura picia nie powinna przekraczać 45 stopni Celsjusza, ponieważ miód w takich warunkach traci wartości zdrowotne i odżywcze.
W dzisiejszych czasach miodem wspomaga się także leczenie ran oraz likwidację suchej, popękanej skóry warg ust, czy dłoni. Niewielką ilość miodu rzepakowego przykłada się do zmienionych chorobowo miejsc
Reklama
Ile kosztuje i gdzie kupić miód rzepakowy?
Ile kosztuje dobry miód rzepakowy? Cena tego produktu jest stosunkowo niska jak na kwoty, jakich oczekują od nabywców sprzedawcy różnych gatunków miodu. Za miód powstały z rzepaku trzeba zapłacić dużo mniej niż np. za miód spadziowy, gryczany, czy wrzosowy, bo około 25-35 zł za litrowy słoik.
Ten oraz każdy inny rodzaj miodu warto kupować bezpośrednio od pszczelarza lub w miejscach, które takie prawdziwe miody wstawiają do sprzedaży. Powinno się unikać nabywania miodu z niepewnego źródła, a także w supermarketach.
Miód można przechowywać od 2 do 5 lat od zebrania go z ula. Trzeba jednak zapewnić mu odpowiednie warunki, czyli szklany słój, a także suchość, półmrok oraz chłodniejszą temperaturę (o ile zamierza się dłużej przetrzymywać miód).
Jeśli miód mocno stwardnieje, to przed użyciem można upłynnić go w wodnej kąpieli w ciepłej, lecz nie gorącej wodzie, by nie stracił swoich walorów leczniczych.
Czytaj też: