Co to jest system MRP?
Dziś, kiedy tempo życia potrafi osiągać zawrotny poziom, ludzie mają coraz mniej czasu, by dbać o prawidłowe odżywianie. Dlatego też otyłość wynikająca ze spożywania nieregularnych lub niezdrowych posiłków określana jest mianem choroby cywilizacyjnej. Przyczynia się do tego powszechność spożywania tzw. fast foodów, które – przy natłoku rozmaitych obowiązków – często zastępują pełnowartościowe obiady gotowane w domu.
W ostatnich latach jednak, kiedy wzrosła społeczna świadomość na temat żywienia i jego znaczenia dla zdrowia i życia, popularność zyskały również dania MRP – gotowe posiłki w formie:
- batoników,
- zup,
- proszku do wymieszania z wodą lub mlekiem,
- koktajli ready to drink.
Reklama
Dla kogo posiłki MRP?
Zamienniki posiłku z rodzaju MRP zaczęły być tworzone głównie z myślą o sportowcach i osobach bardzo aktywnych fizycznie. Duży wysiłek fizyczny powoduje wysoką utratę wartościowych substancji z organizmu. Aby je uzupełnić, należy zwiększyć spożycie produktów bogatych we wszelkie witaminy, minerały i składniki odżywcze. Przygotowywanie takich zbilansowanych posiłków dostarczających organizmowi wszystkiego, co potrzebne do prawidłowego funkcjonowania nie jest jednak łatwe, wymaga sporo czasu, ale i odpowiedniej wiedzy. Dlatego gotowe posiłki są dobrym rozwiązaniem, by szybko zaopatrzyć się we wszystko, co potrzebne i zdrowe.
Kiedyś zamienniki posiłków traktowane były przede wszystkim jako odżywki dla sportowców. Dziś sięga po nie znacznie szersze grono osób zapracowanych, które nie mogą pozwolić sobie na czasochłonne gotowanie zdrowych dań, a chciałyby dostarczać organizmowi potrzebnych mu składników zamiast sięgać po małowartościowe półprodukty lub tzw. śmieciowe jedzenie serwowane w barach szybkiej obsługi.
Reklama
Jak wybrać zdrowe, gotowe dania?
Czy wszystkie zamienniki posiłków są zdrowe i wartościowe? Niestety nie. Aby dobrze wybrać, w pierwszej kolejności należy zwrócić uwagę na skład produktu, by wiedzieć, czy warto go spożywać.
Zdrowe dania gotowe powinny zawierać:
- białka– najlepiej składające się z kilku frakcji, co zapewnia dłuższe i bardziej systematyczne uwalnianie przyswajanie i uwalnianie aminokwasów,
- tłuszcze– tzw. niezbędne kwasy tłuszczowe EFA (te, które nie są syntetyzowane w organizmie, tylko muszą być dostarczane w pożywieniu), wspomagają metabolizm, obniżają poziom cholesterolu we krwi,
- węglowodany– te o niskim indeksie glikemicznym, maksymalna zawartość cukrów w jednej porcji posiłku nie powinna przekraczać 4 gramów,
- witaminy i minerały– potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, podnoszące odporność,
- błonnik– każdy posiłek spożywany w ciągu dnia powinien zawierać około 5 gramów błonnika niezbędnego do prawidłowej pracy układu pokarmowego.
Warto przy tym pamiętać, że niezwykle istotny jest stosunek zawartości białka do węglowodanów. Zawartość białka powinna być dwukrotnie wyższa.
Należy również zwrócić uwagę na to, czy danie zawiera laktozę. Dobre posiłki MRP nie zawierają laktozy ze względu na to, że cukry proste powodują nadmierne odkładanie tkanki tłuszczowej. Poza tym laktoza często powoduje reakcje alergiczne i przez wiele osób nie jest prawidłowo przyswajana.
Reklama
MRP a odchudzanie
Na spożywanie gotowych dań decyduje się też wiele osób pozostających na diecie odchudzającej. Czy gotowe posiłki są dietetyczne? Większość z nich przy wysokiej zawartości potrzebnych substancji odżywczych rzeczywiście charakteryzuje się niską kalorycznością. Zamienniki posiłków mogą być zatem traktowane i spożywane jako gotowe dania fit, które zaopatrują organizm w to, co zdrowe i niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania, a jednocześnie nie powodują odkładania tkanki tłuszczowej i wzrostu masy ciała.
Jeśli chodzi o dietetyczne gotowe dania fit, ich najpopularniejszą formą są koktajle odchudzające. Tworzone są one na bazie naturalnych (odpowiednio przetwarzanych technologicznie) składników. Charakteryzują się niską zawartością tłuszczów i węglowodanów oraz wysoką zawartością błonnika hamującego nadmierny apetyt i wspomagającego powolne wchłanianie substancji pokarmowych.
Reklama
Jak prawidłowo stosować dania MRP?
Skoro gotowe zdrowe dania zaopatrują organizm we wszystkie potrzebne mu substancje odżywcze, jednocześnie dbając o utrzymanie odpowiedniej masy ciała, to czy mogą całkowicie zastąpić spożywanie tradycyjnych posiłków? Zdecydowanie nie. Zamienniki mogą być używane wyłącznie jako suplementy, czyli stosowane obok (a nie zamiast!) zróżnicowanej diety (warzyw, owoców, produktów zbożowych itd.).
Ich spożycie nie powinno przekraczać jednego lub dwóch dań dziennie. Reszta posiłków musi opierać się na normalnej zdrowej żywności, aby w dobrej kondycji utrzymane zostały zęby, mięśnie żuchwy oraz cały układ pokarmowy. Zamienniki w formie papek, zup i koktajli nie mogą w całości zastąpić różnorodnych pokarmów w rozmaitych formach i konsystencjach. Spożywając produkty MRP warto zadbać, by również miały one różnorodną formę (koktajli, zup, batonów) i skład. Każde zróżnicowanie w diecie jest zdrowsze niż ciągłe dostarczanie organizmowi tych samych substancji.