Co na odporność w ciąży?
Odporność w ciąży jest obniżona z powodu zaangażowania organizmu przyszłej mamy w zapewnienie dziecku jak najlepszego, bezpiecznego „lokum”. Ciężarna skupiona na dziecku w brzuchu jest zatem bardziej podatna na zachorowanie. Żeby do niego nie dopuścić lub zmniejszyć ryzyko infekcji w ciąży, która nawet niewinna może stanowić niebezpieczeństwo dla rozwijającego się zarodka, należy wesprzeć system immunologiczny.
Domowe sposoby na odporność w ciąży to:
- pełna witamin i składników odżywczych dieta,
- ruch (spacery, joga, wolny taniec, ćwiczenia na piłce, delikatny aerobik, itp.),
- spokojny tryb pracy (w tym czasie należy zwolnić lub zupełnie odpuścić „wyścigi” zawodowe),
- wewnętrzny spokój (opanowanie i relaks przysłużą się zdrowiu psychicznemu kobiety ale też jej dziecku),
- dobre warunki mieszkaniowe (w domu kobiety ciężarnej nie powinno być za zimno, ani za ciepło, czy zbyt wilgotno),
- dbanie o higienę (zwłaszcza o pielęgnację części intymnych, a także zębów – które w ciąży są częściej narażone na próchnicę),
- zapewnienie odpowiedniej dawki snu (przynajmniej 7 godzin na dobę, kiedy trudno o zaśnięcie w nocy, powinno się „nadrobić” drzemką w ciągu dnia),
- właściwy ubiór, dostosowany do pogody, pory roku, itd.,
- unikanie wyziębienia, przegrzania, promieniowania słonecznego, śmieciowego jedzenia i słodyczy, zatłoczonych miejsc (w których częściej można się zarazić wirusami), itp.
Reklama
Odżywianie w ciąży a odporność
Rozsądnie sporządzony, zbilansowany jadłospis ciężarnej zapewni wysoką odporność i zdrowie kobiety. Powinien on zawierać świeże, pochodzące z zaufanych źródeł, naturalne produkty. Na talerzu przyszłej mamy powinny się znajdować przede wszystkim witaminy, takie jak:
- C (zawiera ją np. natka pietruszki, sok z aronii, czarna porzeczka, truskawki, owoce cytrusowe, jabłka, papryka),
- D (naturalnie występuje w takich rybach jak łosoś, makrela i śledź oraz w tranie),
- A (czai się w marchwi, papryce, brokułach i pomidorach),
- E (lokalizuje się m.in. w migdałach, orzechach i brukselce)
- B (pochodzą np. z ziemniaków, nasion dyni, białych serów, roślin strączkowych).
- Składniki mineralne pożądane w ciąży to głównie cynk (np. ser żółty, mleko), magnez (szpinak, botwinka, nasiona słonecznika, itp.), kwas foliowy (kalafior, szparagi, awokado) i żelazo (wątróbka, wołowina). Posiłki należy przyjmować w regularnych odstępach czasu.
Ponadto ciężarna powinna zjadać:
- produkty zawierające białko (ukryte w m.in. jogurtach, drobiu, mięsie królika, jajkach, rybach),
- tłuszcz (jednak tylko ten „dobry”, nasycony kwasami omega-3),
- węglowodany (np. kasze, brązowy ryż, pieczywo pełnoziarniste).
Czosnek w ciąży, podobnie jak miód, imbir, czy cebula to zestaw naturalnych antybiotyków, o których stałe dostarczanie do organizmu powinna zadbać przyszła mama. Ważne dla odporności ciężarnej są także naturalne probiotyki, zawarte w np. kapuście kiszonej, kiszonych ogórkach, kwaśnych jogurtach, itp. Kobieta spodziewająca się dziecka powinna również pić dużo wody, która nawadnia organizm ale też oczyszcza z tego, co niepotrzebne i dostarcza prozdrowotnych minerałów.
Reklama
Aktywność fizyczna w ciąży a odporność
W czasie ciąży, jeśli tylko przebiega ona w sposób fizjologiczny, czyli prawidłowy, kobieta powinna zadbać o spokojną lecz regularną porcję ruchu. Spacery, a nawet mało intensywny marsz z kijkami, joga, ćwiczenia pilates, czy trening z piłką, a nawet delikatny aerobik albo taniec będą idealne dla zapewnienia dobrego humoru, odporności i kondycji, która przyda się przyszłej mamie w czasie porodu oraz po nim. W klubach sportowych można znaleźć specjalne zajęcia poświęcone kobietom oczekującym dziecka. Jeśli lekarz zezwala na taką formę aktywności, ciężarna może i powinna z tego korzystać.
Intensywność i rodzaj ruchu powinien jednak być dostosowany do tego jak dużo i często kobieta ćwiczyła przed zajściem w ciążę. Jeśli unikała aktywności fizycznej, nie należy nagle porywać się na siłownię i maratony. Jeżeli natomiast przyszła mama była aktywna fizycznie przed ciążą, dobrze się czuje i nie ma przeciwwskazań ze strony lekarza, powinna kontynuować dobre nawyki, jednak ograniczając je do bezpiecznego tempa i rodzaju ruchu.
Reklama
Co zagraża odporności w ciąży?
Istnieją czynniki, które wyraźnie zagrażają odporności oraz samej ciąży, dlatego warto wprowadzić je na listę rzeczy zakazanych w ciąży.
Sok z malin w ciąży nie jest zalecany, gdyż maliny oprócz wielu pozytywnych właściwości (m.in. wspierających system immunologiczny), oddziałują poronnie.
Ponadto powinno się unikać jedzenia:
- konserw,
- przetworów z dużą zawartością konserwantów i innych szkodliwych substancji,
- fast food’ów,
- słodyczy,
- produktów mocno solonych, itp.,
które zaśmiecają tylko układ pokarmowy, osłabiają układ odpornościowy i wpływają na niepotrzebny przyrost masy ciała.
Wirusy i bakterie zagrażają bezpieczeństwu zarówno ciężarnej, jak i płodu, zatem zasadne wydaje się by, żeby ich uniknąć, rozważyć szczepienie przeciwko grypie. Lekarze proponują by wykonać takie szczepienie w drugim lub trzecim trymestrze ciąży, ponieważ w tym czasie płód jest już dobrze zagnieżdżony w macicy.
Reklama