Ocet jabłkowy powstaje dzięki bakteriom octowym, które doprowadzają do fermentacji owoców. Może być on używany doustnie, jak i zewnętrznie. Cechuje go bursztynowa barwa i charakterystyczny jabłkowy zapach. Wykorzystywany był już w czasach starożytnych, a dziś jest świetnym dodatkiem zarówno do lekkich sałatek, jak i potraw mięsnych.
Reklama
Ocet jabłkowy na odchudzanie
Jeśli chodzi o wpływ octu z jabłek na odchudzanie, aby osiągnąć wymarzone rezultaty należy połączyć spożywanie go wraz ze zbilansowaną dietą oraz aktywnością fizyczną. Przyczynia się on do spadku wagi, poprzez:
- pomoc w rozszczepianiu tłuszczu, co wpływa na chudnięcie,
- kwas chlorogenowy – ogranicza wchłanianie cukru z przewodu pokarmowego, a także polepsza wrażliwość tkanek na insulinę, dlatego może przyspieszać redukcję masy ciała,
- katechiny – to substancje, które usprawniają metabolizm spoczynkowy,
Picie octu jabłkowego zmniejszy wagę ciała, jednak jest to rezultat odwadniających właściwości. Dochodzi wówczas do utraty nadmiaru wody z organizmu.
Reklama
Ocet jabłkowy – właściwości
Ma on wiele cennych właściwości leczniczych, dzięki swojemu bogatemu składowi. Zawiera liczne witaminy, takie jak:
- witamina A – wydziela substancję, tzw. rodopsynę, dzięki której możliwe jest dobre widzenie. Ma znaczącą rolę w jakości szkliwa nazębnego oraz jest obecna w procesie budowania odporności organizmu,
- witamina C – inaczej kwas askorbinowy. Wzmacnia naturalną odporność organizmu oraz reguluje pracę układu krążenia,
- witamina E – usuwa z organizmu wolne rodniki, a wiec ma działanie przeciwnowotworowe oraz zmniejsza ryzyko chorób naczyń krwionośnych,
- witamina P – usprawnia przepływ krwi w naczyniach wieńcowych oraz reguluje ciśnienie. Pomaga także w leczeniu miażdżycy,
- witamina B – wpływa na redukowanie napięcia nerwowego oraz polepsza samopoczucie. Przede wszystkim odpowiada za prawidłową pracę układu nerwowego,
Ocet jabłkowy zawiera także wiele minerałów, takich jak: potas, żelazo, magnez, krzem oraz miedź. Wpływają one skutecznie między innymi na koncentrację, wzmacniają odporność organizmu, redukują uczucie zmęczenia oraz zmniejszają nadmierne wypadanie włosów.
Do wartościowych właściwości octu jabłkowego należą również:
- enzymy – pobudzają wydzielanie soku żołądkowego, dzięki temu ułatwiając trawienie,
- pektyny – usprawniają metabolizm oraz regulują trawienie. Są dobre na odchudzanie, ponieważ redukują stopień przyswajanie oraz magazynowania tłuszczu w organizmie. Zapobiegają miażdżycy, poprzez obniżanie poziomu złego cholesterolu,
Ocet jabłkowy – zastosowanie
Dla najlepszego rezultatu ocet jabłkowy powinien być pity na czczo (1-2 łyżeczki). Niektórzy dla zniwelowania mocnego smaku rozcieńczają go z wodą. Może być on dodatkiem do sałatek czy dań mięsnych. Działa on również na twarz, jako oczyszczający tonik. Polecany szczególnie osobom z cerą trądzikową, ponieważ redukuje wydzielanie sebum.
Najlepiej wybierać ocet organiczny niefiltrowany, a unikać tego w tabletkach, ponieważ zazwyczaj jest w nich niewielki procent octu. Osoby, które nie lubią używać dużej ilości detergentów podczas sprzątania, również mogą sięgnąć po ocet jabłkowy, gdyż świetnie sprawdza się, jako środek do czyszczenia kuchni czy łazienki.
Gdzie kupić ocet jabłkowy? Jest on dostępny w wielu sklepach spożywczych, supermarketach, sklepach z żywnością Eko, bio oraz w niektórych aptekach.
Reklama
Ocet jabłkowy na włosy
Ocet jabłkowy jest także idealnym produktem do włosów, ponieważ:
- oczyszcza cebulki z nadmiernego sebum – zapobiega zbyt szybkiemu przetłuszczaniu włosów,
- skutecznie walczy z łupieżem – dzięki właściwościom przeciwgrzybiczym,
- kwas octowy redukuje osady z twardej wody, które negatywnie wpływają na kondycję włosów
Na rynku popularne są płukanki do włosów na bazie octu jabłkowego, które wygładzają oraz nabłyszczają włosy, poprzez zrównoważenie pH.
Reklama
Ocet jabłkowy - przepis
Oczywiście można kupić ocet jabłkowy w wielu miejscach, jednak łatwo zrobić go samemu w domu. Wtedy będzie pewność, że jest on niepasteryzowany oraz z pewnością wyjdzie taniej, niż kupując gotowy produkt.
Do przygotowania octu jabłkowego potrzebne są:
- słoik,
- 3 łyżeczki miodu,
- tkanina do przeciśnięcia soku,
- ok. 2kg kilku odmian jabłek (dla lepszego smaku)
- drewniana łyżka
Co ważne, pamiętaj o zachowaniu sterylności w czasie przygotowania, ponieważ ma to wpływ na żywotność produktu. Jabłka należy drobno posiekać (usuwając wcześniej gniazda), a następnie przecisnąć przez tkaninę. Uzyskany sok przelewamy do słoika i nakrywamy czystą tkaniną, pozostawiając w zacienionym miejscu przez miesiąc. Temperatura miejsca, w którym będziemy przechowywać sok nie powinna wynosić więcej niż 15 stopni Celsjusza.
Po tym czasie ponownie przecedź ocet przez tkaninę i przelej do nowego słoika. Po wykonaniu tych czynności zanieś w zacienione miejsce na czas ok. 6 tygodni. Co jakiś czas próbuj produkt drewnianą łyżką i w momencie, gdy smak będzie odpowiedni, przelej go do wygotowanej butelki i szczelnie zakręć.