Por to idealne warzywo dla dbających o sylwetkę, ma bowiem tylko 30 kcal w 100 g. Dlatego też mile widziany jest w dietach odchudzających i oczyszczających. Na szczęście niska kaloryczność nijak się ma do wartości odżywczych. Bo por to skarbnica witamin i minerałów. Warzywo to bogate jest w witaminę A, witaminy C, E i K, oraz witaminy z grupy B (B1 ,B2). Zawiera sole mineralne, wapń, fosfor, potas, mangan, magnez oraz kwas foliowy.
Właściwości pora
- działa bakteriobójczo;
- jest doceniany w zapobieganiu chorób krążenia i nerek;
- syrop z pora skutecznie łagodzi kaszel;
- oczyszcza organizm z toksyn;
- pomocny w zatruciach pokarmowych;
- dobry dla diabetyków, ponieważ stabilizuje poziom cukru we krwi;
- dobrze działa na układ odpornościowy;
- oczyszcza krew;
- pomaga obniżyć stężenie całkowite cholesterolu frakcji LDL (czyli „złego” cholesterolu) i podniesienie frakcji HDL („dobrego” cholesterolu);
- spożywanie dwa razy w tygodniu wiąże się z mniejszym ryzykiem raka jelita grubego;
- wspomaga sprawne działanie wzroku.
Ciekawostka medycyny ludowej: Z zielonej części pora robiono okłady na zaatakowane artretyzmem i reumatyzmem kończyny.
Reklama
Zupa porowa z serem
Składniki:
- 20 dag sera żółtego typu Gouda
- 2 cebule cukrowe
- 50 dag pora
- 0,5 kostki masła - najlepsze będzie masło klarowane
- 1 l wywaru wołowego lub cielęcego
- 2 łyżki mąki
- 4 plastry wędzonego boczku
- 4 łyżki grzanek
- pieprz, gałka muszkatołowa
Przygotowanie: Cebule i pora umyć, pokroić i przesmażyć na maśle. Na koniec oprószyć mąką. Zalać wywarem i gotować ok. 15 minut. Ser zetrzeć, dodawać porcjami do zupy cały czas mieszając. Nie można doprowadzić zupy do wrzenia, ponieważ się zwarzy. Doprawić pieprzem i gałką. Podawać z grzankami i plastrami przesmażonego boczku.
Czas przygotowania: 45 minut
Czytaj też: Zioła lecznicze w domu - rodzaje i uprawa
Reklama
Zupa z porów z lanymi kluskami
Składniki:
- 4 duże pory lub 6 małych
- 1 cebula
- litr wywaru mięsnego
- 2 łyżki masła
- pojemnik śmietany
- sól, pieprz
- 4 łyżki startego żółtego sera
- 1 gałązka rozmarynu
na kluski:
- 1 jajko
- 1,5 łyżki mąki
Cebulę i pory oczyścić, drobno pokroić, przesmażyć na maśle nie rumieniąc. Zalać gorącym wywarem i gotować. W tym czasie przygotować kluski: do jajka dodać mąkę i chwilę ucierać. Przygotowane ciasto wlewać cienkim strumieniem na wrzącą zupę, chwilę pogotować, zabielić śmietaną, dodać pokrojony rozmaryn i podawać. Można podawać do niej żółty ser.