Zalety domowego syropu są nie do przecenienia. Będzie zdecydowanie najtańszy, a przy tym skuteczny i naprawdę smaczny. Domowy syrop da nam pewność, że mamy do czynienia wyłącznie z naturalnymi składnikami. Babciny sposób na syrop z cebuli, czosnku czy buraka to idealna mikstura na jesienno-zimowe przeziębienie. Zadziała antywirusowo i antybakteryjnie A zrobienie jej naprawdę nie zajmie nam wiele czasu.
1. Syrop z cebuli
Składniki: 2 cebule, pół szklanki cukru.
Cebule należy drobno posiekać, wsypać je do słoika lub szklanki, całość zasypać cukrem. Odstawić w ciemne miejsce i poczekać, aż cebula puści sok. Łyżeczkę syropu zażywaj 3 razy dziennie.
Reklama
2. Syrop z cebuli z miodem
Składniki: 1 cebula starta na tarce, 6 łyżek miodu.
Cebule wymieszać z miodem. Odstawić na kilka godzin. Pić 3 razy dziennie, po 1 łyżeczce.
Reklama
3. Syrop z czosnku
Składniki: główka polskiego czosnku (nie azjatyckiego, który jest dużo większy), dwie cytryny, woda. Ząbki czosnku posiekaj, dodaj sok z cytryn, dolej kilka łyżek przegotowanej wody. Miksturę odstaw na kilka dni, po czym odcedź. Powstały syrop pij 3 razy dziennie.
Reklama
4. Syrop z buraka
Składniki: 1 duży burak lub 2 małe, 5 łyżek cukru.
Buraka obierz i pokrój w cienkie krążki lub kostkę, przesyp do słoiczka, zasyp 4 łyżkami cukru. Należy odczekać minimum 20 godzin. Łyżeczkę syropu pij 2 razy dziennie.
Reklama
5. Syrop z imbiru
Składniki: kawałek imbiru, cukier, sok z jednej cytryny.
Imbir obierz i drobno posiekaj, wymieszaj z sokiem z cytryny. Zasyp cukrem i odczekaj dobę. Pij 2 razy dziennie po 1 łyżeczce.
Sprawdź, też jak działa: Syrop z mniszka
Reklama
6. Syrop chrzanowy
Składniki: Korzeń chrzanu, 5 łyżek cukru.
Korzeń chrzanu cienko kroimy, posypujemy obficie cukrem i odstawiamy na kilka godzin. Pijemy po 1 łyżce syropu 3 razy dziennie. Pomaga na złagodzenie zapalenie gardła i krtani.
Reklama
7. Syrop z czerwonej kapusty
Składniki: pół główki czerwonej kapusty, pół szklanki miodu.
Kapustę przepuść przez sokowirówkę. Otrzymany sok zagotuj. Gdy przestygnie, dodaj miód. Pij po łyżeczce 3-4 razy dziennie.