Probiotyk czy prebiotyk? Oto jest pytanie…
Często możemy usłyszeć, że jelita to nasz drugi mózg. To od ich prawidłowego działania zależy nasze dobre samopoczucia i zdrowie całego organizmu. Jeżeli działają prawidłowo i nie zachodzą w nich żadne procesy chorobowe, wspierają nasze codzienne funkcjonowanie, a także są sprzymierzeńcem w walce z alergiami czy otyłością.
To właśnie w jelitach wzmacnia się odporność naszego organizmu. Tu także znajduje się jeden z najważniejszych ośrodków walki z wszelkimi chorobotwórczymi patogenami. By mogły one jednak pracować prawidłowo, potrzebna jest pożyteczna mikroflora jelitowa, którą tworzą probiotyki.
Czym są probiotyki? To żywe mikroorganizmy, które w odpowiedniej ilości wywierają korzystny wpływ na działanie naszego organizmu. Występują one nie tylko w przewodzie pokarmowym człowieka, lecz także w jamie ustnej oraz na skórze. Można je znaleźć również w mleku matki.
Probiotyki obecne są również w wielu produktach żywnościowych, takich jak przetwory mleczne i kiszonki, a także w produktach leczniczych. Wiele osób zastanawia się jednak, co jest lepsze: probiotyk czy prebiotyk? Podstawa utrzymania prawidłowej mikroflory jelitowej to probiotyk, a prebiotyk to nic innego jak pożywka dla dobroczynnych drobnoustrojów, która wspomaga wzrost i działanie probiotyków.
Kiedy zażywać probiotyk? Mając na uwadze fakt, że jego głównym zadaniem jest dbanie o prawidłową florę bakteryjną jelit i zapobieganie rozwojowi patogennych mikroorganizmów, probiotyk powinno przyjmować się przede wszystkim w przypadku:
- obniżonej odporności,
- prowadzenia stresującego trybu życia,
- monotonnej, mało zróżnicowanej diety,
- palenia papierosów,
- nawracających infekcjach, w tym infekcjach intymnych u kobiet.
Do utrzymania prawidłowej mikroflory jelitowej potrzebne są również prebiotyki. Co to jest? To nic innego jak różnego rodzaju owoce i warzywa bogate w błonnik, a dokładniej w oligosacharydy i polisacharydy. Choć nie zawierają one żywych drobnoustrojów, to są dla nich doskonałą pożywką.
Stymulują je do wzrostu i rozmnażania się. Występują w produktach naturalnych, takich jak banany, czosnek, cebula, pory, szparagi, natka pietruszki, fasola, soja. Dużo prebiotyków znajduje się także w pełnoziarnistych płatkach zbożowych.
Wśród najpopularniejszych prebiotyków wymienia się między innymi inulinę, celulozę, pektyny, a także inne oligosacharydy. Prebiotyki nie tylko sprzyjają rozrostowi mikroflory jelitowej, lecz także zmniejszają ryzyko wystąpienia w przewodzie pokarmowym stanów zapalnych i nowotworów, a także wspierają wchłanianie z pożywienia wielu cennych minerałów, w tym wapnia czy żelaza.
Stymulują też w naturalny sposób jelita do wydalania zbędnych produktów przemiany materii.
Reklama
Jakie są różnice między probiotykami a prebiotykami?
Jak już zostało wyjaśnione wcześniej, probiotyki to szczepy bakterii wspierające nasz organizm, między innymi poprzez hamowanie rozwoju patogennych drobnoustrojów, wspieranie pracy jelit i zwiększanie wchłaniania witamin i minerałów. Najpopularniejszymi probiotykami są bakterie z grup Bifidobacterium, Lactobacillus.
Znaleźć je można zarówno w produktach spożywczych, takich jak kiszonki, jogurty czy specjalna żywność funkcjonalna, jak i odpowiednio dobranych suplementach diety.
Bez względu jednak na ich pochodzenie, by mogły pozytywnie wpływać na nasz organizm, niezbędne jest przyjmowanie umożliwiających ich rozwój i kolonizację prebiotyków. Najlepiej i najłatwiej dostarczyć je z jedzeniem, gdyż w dużej ilości występują one w takich produktach spożywczych, jak:
- cebula,
- banany,
- ziemniaki,
- miód,
- szparagi,
- pszenica,
- cykoria,
- natka pietruszki,
- soja.
Potrawy zawierające naturalne prebiotyki stanowią doskonałą bazę do przyjmowania probiotyków.
Reklama
Kiedy i jak zażywać probiotyk?
Choć probiotyki w dużej mierze wspomagają przede wszystkim prawidłową pracę naszego układu trawiennego, nie należy zapominać, że korzystnie wpływają one również na nasz układ odpornościowy, metabolizm i dobry nastrój.
Nie każdy probiotyk działa jednak tak samo. Jego funkcjonalność i skuteczność zależą nie tylko od ilości obecnych w nim organizmów (zaleca się stosowanie preparatów z minimum jednym miliardem jednostek tworzących kolonie), lecz także od ich rodzaju. Najczęściej w preparatach probiotycznych znaleźć można bakterie z rodzaju Lactobacillus, Bifidobacterium lub drożdże Saccharomyces cerevisiae.
Osłona przy antybiotyku
Wsparcie organizmu w trakcie i po antybiotykoterapii to jeden z najczęstszych powodów, dla których sięgamy po probiotyki. Przyjmowane antybiotyki nie tylko likwidują patogenne drobnoustroje w naszym organizmie, lecz także w mniejszym lub większym stopniu wyjaławiają pożyteczną, naturalną florę bakteryjną.
Taka zaburzona równowaga mikroflory jelitowej może prowadzić do problemów trawiennych i infekcji, a w dłuższej perspektywie – przyczyniać się do zaburzeń nastroju, spadku energii czy spowolnienia przemiany materii.
Kiedy podawać probiotyk? Przed czy po antybiotyku? Optymalnym rozwiązaniem jest, by probiotyk przyjmować zarówno w trakcie, jak i po antybiotykoterapii po to, by jak najszybszej odbudować naturalną mikroflorę jelitową.
Wzmocnienie odporności
Choć probiotyki kojarzone są z antybiotykoterapią, to suplementowane codziennie budują naszą odporność. Regularne przyjmowanie ich wskazane jest również wszystkim osobom, u których często pojawiają się różnego rodzaju infekcje i dolegliwości. Szczelne jelita i prawidłowa ilość zdrowej flory bakteryjnej stanowią bowiem doskonałą barierę zapobiegającą wnikaniu do naszego organizmu patogennych drobnoustrojów, a tym samym rozwojowi nieprzyjemnych dolegliwości.
Oczywiście można korzystać z naturalnych źródeł dobroczynnych bakterii, takich jak sfermentowane produkty mleczne czy kiszonki lub specjalna żywność probiotyczna, jednak często to za mało, by zobaczyć wymierne efekty. Najlepszym wyborem w profilaktyce zdrowego trybu życia będą w tym wypadku preparaty wieloszczepowe.
Działanie probiotyków na organizm
Jakie jeszcze korzyści dla naszego organizmu niesie regularne przyjmowanie probiotyków? Te dobroczynne bakterie nie tylko chronią naszą mikroflorę jelitową i wpływają na układ immunologiczny, lecz także:
- regulują procesy trawienne,
- wykazują działanie przeciwalergiczne,
- łagodzą objawy nietolerancji laktozy,
- odpowiadają za syntezę witamin z grupy B, kwasu foliowego raz witaminy K,
- zwiększają wchłanialność witamin i minerałów w jelitach,
- niektóre pomagają kontrolować masę ciała i redukować tkankę tłuszczową.
Popularność probiotyków stale rośnie. To dobra informacja, ponieważ dobroczynny wpływ szczepów probiotycznych na ludzki organizm jest ogromny. Sięgając po probiotyk, należy kierować się jego najwyższą jakością. W składzie dobrego produktu powinny się znaleźć szczepy o udowodnionym działaniu probiotycznym.
Reklama
Jak suplementować probiotyk?
Na rynku farmaceutycznym znajdziemy setki produktów probiotycznych, a w sklepach szeroki wybór żywności funkcjonalnej, wzbogaconej o probiotyki. Skąd mamy wiedzieć, który produkt będzie odpowiedni dla nas?
Najlepiej wybierać sprawdzonych producentów, których produkty zawierają rozwiązania i szczepy, których dobroczynne działanie potwierdzone jest badaniami naukowymi, a składy są jasne, czytelne i ogólnodostępne np. na stronie internetowej.
Dobrze też wybrać produkt, którego skład i rodzaj zastosowanych bakterii odpowiada potrzebom naszego organizmu, jak wspiera to linia produktów GUUT, zawierających nie tylko specjalistyczne szczepy probiotyczne, ale również dodatkowe ekstrakty i witaminy wykazujące pozytywny wpływ na nasz organizm.
Oprócz rodzaju wybranego preparatu ważne jest również, kiedy przyjmować probiotyk. Najwygodniej stosować je rano, choć pora dnia nie ma tu tak naprawdę większego znaczenia. Ze względu na fakt, iż niektóre z nich są wrażliwe na działanie obecnego w żołądku kwasu solnego, najlepiej probiotyki GUUT przyjmować tuż przed jedzeniem, kiedy jego stężenie jest stosunkowo nieduże. Pamiętajmy jednak, że na probiotyki szkodliwie działa również wysoka temperatura, dlatego nie należy ich zażywać z ciepłym posiłkiem lub popijać gorącymi napojami.