Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍

Sandacz – delikatny wyrafinowany smak

Sandacz to jedna z najsmaczniejszych i najchętniej spożywanych przez nas ryb. Warto włączyć ją do swojej diety, bo poza wspaniałymi walorami smakowymi, zawiera dużo białka i mało tłuszczu.
Sandacz – delikatny wyrafinowany smak
Źródło: 123RF
Spis treści

Pielmieni z sandaczem

Składniki:

  • 500 g mąki;
  • 200 ml zimnej wody;
  • 400 g fileta z sandacza;
  • 1 jajko;
  • 200 ml mleka;
  • sól, pieprz;
  • 1 duża cebula;
  • 4 ziarenka ziela angielskiego;
  • 2 łyżki oleju.

Przygotowanie: Oczyszczony filet z sandacza mielimy w maszynce. Cebulę pokrojoną w kostkę szklimy na patelni. Ziele angielskie kruszymy w moździerzu i przyprawiamy nim zmieloną rybę, dodajemy cebulę, sól i pieprz. Z farszu formujemy małe kuleczki. Z mąki, jajka, wody i mleka wyrabiamy ciasto. Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy małe kółka i nadziewamy farszem rybnym formując małe pierożki. Gotujemy we wrzącej wodzie. Podajemy bezpośrednio po ugotowaniu.

Reklama

Sandacz zapiekany po moskiewsku

Składniki:

  • 1 kg fileta z sandacza ze skórą;
  • 500 g ziemniaków;
  • 2 jajka;
  • 50 g grzybów suszonych ;
  • 100 ml śmietany 22%;
  • 2 łyżki oleju do smażenia;
  • 2 łyżki oliwy z oliwek;
  • kawałek korzenia chrzanu.

Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy na półtwardo. Wcześniej namoczone grzyby gotujemy do miękkości i studzimy. Jajka gotujemy na twardo. Grzyby siekamy na drobno, ziemniaki kroimy na grubsze plastry, a jajka na pół. Sandacza dzielimy na 4 porcje i smażymy na rozgrzanej patelni skórą do dołu. Po chwili obracamy rybę i dodajemy grzyby, sól, pieprz, śmietanę i starty chrzan. Ziemniaki układamy w żaroodpornym naczyniu i polewamy oliwą z oliwek. Sandacza razem z sosem i grzybami układamy na ziemniakach. Dodajemy jajka przekrojone na pół i wszystko zapiekamy w piecu przez 7 minut w temperaturze 180 stopni.

Reklama

Sałatka z sandacza

Składniki:

  • 400 g filetu z sandacza;
  • 2 duże marchewki;
  • 2 duże pietruszki;
  • 20 g groszku konserwowego;
  • 200 g miksu sałat;
  • 2 łyżki oliwy z oliwek;
  • sok z 1 cytryny;
  • 2 gałązki kopru;
  • gałązka tymianku;
  • kilka ziaren żurawiny do dekoracji.

Przygotowanie: Marchewkę i pietruszkę kroimy w cienkie plastry i blanszujemy na chrupko. Z oliwy z oliwek, soku z cytryny i kopru poprzez zmieszanie składników robimy dressing do sałatki. Sandacza przyprawiamy solą i pieprzem i pieczemy w piecu przez 10 minut. Zblanszowane warzywa mieszamy z dressingiem i sałatą. Dodajemy zielony groszek. Pieczonego sandacza kroimy lub rwiemy na drobne kawałki i dodajemy do sałaty.

Czytaj również
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Odżywianie
Najzdrowszy chleb – jaki na diecie? Zdrowe pieczywo
Chleb wieloziarnisty razowy
Indeks glikemiczny - czym jest? Tabele produktów z niskim i wysokim IG
Produkty do diety na zbilansowanie indeksu glikemicznego
Czy smalec gęsi ma właściwości lecznicze?
Gęsi smalec do smarowania
Podobne artykuły
Owsik pod mikroskopem
Czego nie lubi owsik? Dieta i zasady odżywiania
Ziemniaki
Zielone ziemniaki - czy można je jeść? Trucizna czy odmiana?
Pestki dyni po wysuszeniu
Pestki dyni - właściwości, kcal i wartości odżywcze. Jakie są przeciwwskazania?
Produkty bez glutenu
W czym jest gluten, a co nie zawiera glutenu? Gdzie najwięcej?
Jedzenie z glutaminianem sodu
Glutaminian sodu - jak dawkować? Szkodliwość i skutki uboczne

Reklama


Sonda
Sonda redakcyjna
Czy regularnie stosujesz środki na blizny po urazach lub operacjach?
Contractubex_sonda