Co to jest siara bydlęca?
Siara bydlęca, czyli colostrum (inaczej: młodziwo), to gęsta, żółta ciecz wytwarzana przez gruczoły mlekowe człowieka i innych ssaków płci żeńskiej, począwszy od ostatnich tygodni ciąży, do mniej więcej czwartej-piątej doby po porodzie.
Colostrum de facto jest więc rodzajem mleka i stanowi pierwszy pokarm dziecka. W porównaniu z mlekiem dojrzałym, które pojawia się dopiero po kilku dniach, młodziwo wyróżnia się takimi cechami, jak:
- podwyższone stężenie tzw. immunoglobuliny wydzielniczej A (sIgA), która wiąże się z bakteriami i wirusami w jelitach, zabezpieczając błony śluzowe układu pokarmowego, moczowego i płciowego przed wnikaniem patogenów i stanowiąc pierwszą linię obrony układu odpornościowego;
- obecność innych związków czynnych immunologicznie (laktoferyna, lizozym, laktoperoksydaza, alfa-laktoalbumina, prolina, kazeina);
- wysokie stężenie komórek układu odpornościowego(leukocyty, limfocyty T i B, makrofagi);
- łącznie blisko dwukrotnie większa ilość białek, kluczowych nie tylko dla odporności, ale też dla procesu kształtowania się całkowicie niedojrzałego układu trawiennego;
- znacznie mniejsza ilość tłuszczów oraz obniżona kaloryczność;
- podwyższone ilości witaminy A, B, C, D, E , soli mineralnych, hormonów, enzymów, kwasów nukleinowych, czynników wzrostu – w sumie ilość składników aktywnych biologicznie w siarze ludzkiej 40-krotnie przewyższa ich stężenie w mleku dojrzałym.
Reklama
Do czego służy siara bydlęca?
Colostrum stanowi istotny czynnik wspierający odporność noworodka w pierwszych godzinach jego życia. Ze względu jednak na zawartość naturalnych składników immunostymulujących, a także bezpośrednio bakterio- i wirusobójczych, substancja ta okazuje się przydatna także w przypadku dzieci starszych oraz osób dorosłych, cierpiących na niedobory odporności.
W tym celu zalecana jest suplementacja za pomocą colostrum bovinum. Pod pojęciem tym kryje się siara bydlęca, pozyskiwana z gruczołów krowich w pierwszych godzinach po ocieleniu się (do 3 udojów), stanowiąca nadmiar wytworzonego pokarmu.
Skład i właściwości siary bydlęcej przypominają młodzinę ludzką, przy czym zawartość znajdujących się w niej składników immunomodulujących jest jeszcze wyższa.
Dlatego nie tylko nadaje się ona do spożycia przez człowieka, ale też uchodzi za jeden z najskuteczniejszych sposobów na poprawę odporności, zarówno dla dorosłych, jak i dzieci.
Reklama
Siara bydlęca dla dorosłych
Siara bydlęca dla dorosłych stosowana jest w dwóch postaciach – jako suplement diety oraz jako składnik kosmetyków.
Preparaty wykorzystywane w celach leczniczych mają działanie wzmacniające układ odpornościowy a także bezpośrednio bakterio- i wirusobójcze. Wskazaniem do suplementacji siary mleka krowiego u osób dorosłych są między innymi:
- niedobory odporności;
- profilaktyka antynowotworowa;
- choroby autoimmunologiczne;
- schorzenia alergiczne;
- różnego typu nawracające lub przewlekłe stany zapalne;
- infekcje bakteryjne, wirusowe, grzybicze, pasożytnicze.
Właściwości siary bydlęcej pozwalają także na jej zastosowanie do pielęgnacji skóry. Szczególne znaczenie przypisuje się w tym kontekście zawartym w jej składzie czynnikom wzrostu IGF, EGF, VEGF, które nigdzie indziej w naturze nie występują w tak wysokim stężeniu.
Substancje te wspierają regenerację naskórka, stanowiąc istotne wsparcie leczenia schorzeń dermatologicznych, a także m.in. tzw. stopy cukrzycowej, będącej jednym z najczęstszych powikłań tej groźnej choroby metabolicznej.
Reklama
Siara bydlęca dla dzieci
Ze względu na unikalny skład i funkcje przypisywane poszczególnym składnikom młodziny, zaleca się by dziecko było przystawione do piersi matki jak najwcześniej po porodzie. Zwiększa się dzięki temu możliwości obronne niedojrzałego organizmu wystawionego po 9 miesiącach ciąży na działanie niekorzystnych warunków zewnętrznych, w szczególności w przestrzeni szpitalnej.
Naturalnie siara produkowana jest przez gruczoły mlekowe matki przed najwyżej pięć dni.
Są jednak sytuacje, w których młodzinę warto jest podawać maluchom nieco starszym – w takich sytuacjach stosuje się colostrum dla dzieci pochodzenia bydlęcego. O ile suplementy dla dorosłych często oferowane są w kapsułkach, o tyle siara dla najmłodszych pacjentów jest w płynie.
Wskazaniem do suplementacji są między innymi niedobory odporności, ale też często nawracające, odwadniające i wyniszczające biegunki.
Reklama
Jak wybrać jakościową siarę bydlęcą?
Szeroki wybór suplementów z siarą bydlęcą sprawia, że mogą się pojawić wątpliwości jak wybrać jakościowy produkt.
Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na czas pobierania młodziwa. Największą skuteczność ma colostrum pobierane do 2 godzin od porodu, gdyż z czasem zmniejsza się stężenie białek albuminowych, kluczowego składnika aktywnego.
Dodatkowo wytwarzanie metodą liofilizacji, czyli w niskiej temperaturze suszenia, pomaga zachować bioaktywność składników. Narażenie surowca na działanie temperatury powyżej 50 st. C. obniża ją nawet o 40 proc., dlatego ważne jest odpowiedni wybór przygotowania suplementu.
Przed zakupem należy sprawdzić czy działanie siary bydlęcej w danym preparacie jest potwierdzone badaniami klinicznymi, a także czy pochodzi ona z certyfikowanych hodowli, gdzie dba się o zdrowie i dobrostan zwierząt.
Warto zwrócić też uwagę na naturalny skład, aby suplement nie zawierał sztucznych dodatków.
Reklama
Cena siary bydlęcej
Cena siary bydlęcej zależy od sposobu aplikacji (płyn, saszetki, kapsułki, tabletki, pastylki do żucia, maść, krem), wielkości opakowania, producenta, dystrybutora.
Większość tego typu produktów mieści się w przedziale cenowym od 70 do 150 złotych. W tej cenie można kupić między innymi płyn o pojemności około 125 ml, czy 30 do 120 gram proszku w kapsułkach.
Preparaty z siary mleka krowiego dostępne są bez recepty, nie tylko w aptekach, ale też w różnego rodzaju sklepach ze zdrową żywnością. Niemniej, szczególnie w przypadku małych dzieci, suplementacje zawsze należy poprzedzić konsultacją lekarską.