Czym są superfoods?
Przeziębienie i grypa panują zwykle w okresie jesienno-zimowym, dlatego w tym czasie szczególnie ważne jest dbanie o odporność organizmu, a tym samym o właściwą dietę.
Często wystarczy zaopatrzyć się w sezonowe produkty, które są łatwo dostępne. Osoby lubiące wprowadzać do swojego menu modne nowości, również znajdą na sklepowych półkach superfoods zwiększające odporność organizmu.
Wszystkie superfoods są źródłem antyoksydantów spowalniających procesy starzenia komórek organizmu oraz hamujących rozwój wolnych rodników. Dzięki temu uważane są za naturalne antybiotyki.
Poleca się je jako wsparcie w leczeniu nowotworów, a zwłaszcza ich zapobieganiu. Według naukowców z Dana-Farber Cancer Institute superfoods mogą poprawić nasza odporność i w jakimś stopniu wzmocnić nasz organizm, jednak nie są cudownym środkiem.
Niemniej, stanowią świetną alternatywę dla suplementów.
Reklama
Lista najpopularniejszych superfoods
Niemożliwym jest wypunktowanie wszystkich produktów zaliczanych do superfoods. Jest tak ze względu na zmieniającą się modę i wciąż pojawiające się nowe badania w tym zakresie. Niegdyś jedzenie uważane za zdrowe, może już takim nie być.
Możliwe jest jednak wyszczególnienie kilku produktów, które zawsze są „na topie”. Są to:
- siemię lniane,
- rokitnik,
- miód,
- pigwa,
- jagody acai,
- chlorella,
- kurkuma,
- spirulina,
- orzechy,
- młody jęczmień.
Większość z tych produktów świetnie sprawdzi się nie tylko jako zdrowy dodatek do diety,ale takżew leczeniu np. przeziębienia.
Reklama
Siemię lniane na kaszel
Małe ziarenka siemienia lnianego mają lecznicze właściwości, dlatego warto mieć je w swojej kuchni. To sprawdzony środek na kaszel oraz zapalenie oskrzeli, który wykazuje działanie przeciwzapalne.
W przypadku przeziębienia czy grypy należy pić napar z siemienia lnianego, jeść kleik lub zastosować płukankę, która zmniejsza podrażnienia jamy ustnej.
Śluzowa konsystencja produktu przede wszystkim hamuje odruch suchego kaszlu, a w przypadku odkrztuszającej wydzieliny ułatwia oczyszczanie oskrzeli.
Siemię lniane to superfoods na:
- przeziębienie,
- kaszel suchy i mokry,
- chrypę,
- zapalenie oskrzeli,
- ból gardła.
Dodatkowo wzmacnia włosy i paznokcie, oczyszcza skórę, przyspiesza metabolizm, chroni żołądek, a także reguluje poziom cholesterolu.
Reklama
Rokitnik na przeziębienie
Kolejnym produktem, którego nie powinno zabraknąć w czasie przeziębienia jest znany, ale rzadko wykorzystywany rokitnik, któryleczniczą moc zawdzięcza swoim owocom, czyli niewielkim, pomarańczowym kuleczkom.
Rokitnik bogaty jest w wartości odżywcze, a zawiera przede wszystkim:
- witaminę C - wzmacnia odporność, a także zmniejsza ryzyko wystąpienia przeziębienia,
- flawonoidy - przede wszystkim usuwają z organizmu wolne rodniki i mają również działanie przeciwzapalne oraz uszczelniają naczynia krwionośne,
- garbniki - mają działanie przeciwzapalne, antybakteryjne i niwelują dolegliwości ze strony układu trawiennego,
- wielonasycone kwasy tłuszczowe - omega-3 i omega-6, które regulują pracę układu odpornościowego oraz sercowo-naczyniowego,
- witaminę E - jej niedobór w organizmie zwiększa ryzyko wystąpienia infekcji,
- pierwiastki, m.in.: - żelazo, wapń, fosfor, selen, krzem.
Rokitnik to świetny lek w walce z przeziębieniem i grypą, gdyż hamuje kaszel, zmniejsza stany zapalne organizmu oraz usuwa chorobotwórcze drobnoustroje.
Reklama
Miód na grypę
Miód to produkt doskonale znany niemalże każdemu. Można nim zastąpić cukier ze względu na szereg jego właściwości.
Nie od dziś wiadomo, że miód pomaga w walce z przeziębieniem i grypą, gdyż:
- zawiera liczne witaminy, które zwiększają odporność organizmu,
- ma w składzie białka o działaniu bakteriobójczym,
- działa przeciwzapalnie.
Należy wiedzieć, iż w zależności od rodzaju dolegliwości warto sięgnąć po różne rodzajemiodu. Na przykład w przypadku przeziębienia i grypy warto wybrać miód lipowy.
Miód lipowy przejawia m.in.właściwości:
- przeciwgorączkowe,
- hamujące kaszel,
- udrażniające zatkane zatoki.
Dodatkowo w czasie przeziębienia skuteczny jest miód gryczany oraz akacjowy, który ze względu na bardzo słodki smak jest lubiany przez najmłodszych.
Miód spadziowy najlepiej radzi sobie w walce z kaszlem mokrym, gdyż ma właściwości wykrztuśne.
Reklama
Pigwa na odporność
Kolejnym superfood, które sprawdza się w czasie przeziębienia jest oczywiście pigwa. Przede wszystkim zawiera ona dużą dawkę witaminy C, przez co zwiększa odporność i chroni organizm przed infekcjami.
Pigwa ma również działanie przeciwzapalne oraz antybakteryjne, a także wzmacnia organizm poprzez:
- garbniki,
- witaminy,
- pektyny,
- minerały.
Roślina ta zwalcza również szereg innych dolegliwości, m.in.obniża poziom cukru we krwi, działa odchudzająco, niweluje wolne rodniki, pobudza trawienie, zapobiega biegunce i wymiotom.
Reklama
Jagody acai jako antyoksydanty
Jagody acai zyskują coraz większe grono zwolenników na całym świecie i jest to produkt, po który często sięgają osoby interesujące się tematyką zdrowej żywności.
To roślina pochodząca z Ameryki Południowej, którawyglądem przypomina borówkę.
Co zawierają jagody acai?
- szereg witamin, takich jak: B1, B2, B3, E, C,
- antyoksydanty, które usuwają z organizmu wolne rodniki,
- kwasy omega-6 i omega-9.
Zalecane są dla osób, które chcą zrzucić na wadze i przyspieszyć metabolizm, ale to również świetny produkt na przeziębienie i grypę ze względu na dużą dawkę witamin oraz kwasów omega.
Chlorella na odporność
Chlorella, czylialgapochodząca z Dalekiego Wschodu staje się coraz popularniejsza na świecie.Ze względu na dużą zawartość chlorofilu ma zieloną barwę, a do organizmu dostarcza, takie składniki, jak:
- witaminy A, B iC,
- kwas foliowy,
- aminokwasy,
- niacyna,
- fosfor,
- magnez.
Według badań Clinical Nutrition w 2018 roku udowodniono, że chlorella wpływa na wzrost odporności organizmu, a także (przez zawartość dużej ilości witamin), skutecznie walczy z przeziębieniem i grypą. Można zakupić ją w formie tabletek, proszku oraz płynu. Zazwyczaj jest dostępna w aptekach i na półkach ze zdrową żywnością.
Pozostałe superfoods
Warto jeszcze wspomnieć o takich superfood, jak:
- kurkuma, która działa antybakteryjnie i rozkurczowo. Pozytywnie wpływa na dolegliwości trawienne, schorzenia wątroby i trzustki.
- spirulina - wspomaga odchudzanie, gdyż przyspiesza metabolizm i obniża poziom cholesterolu. Wpływa także na wzrost odporność, zmniejsza stan zapalny, pomaga w leczeniu anemii, grypy, opryszczki i chroni przed marskością wątroby.
- orzechy - zawierają dużo witamin z grupy B oraz witaminę E. Są bogatym źródłem białka, dlatego znajdują się w wielu wegańskich produktach. Mają pozytywny wpływ na pracę serca, mózgu i kondycję skóry.
- quinoa, czyli komosa ryżowa, mogłaby zastąpić ziemniaki i ryż. Jest od nich dużo zdrowsza. Przede wszystkim jest mniej kaloryczna od nich i sprawia, że spada poziom szkodliwego cholesterolu we krwi. Jest także bogata w mangan, magnez, fosfor, miedź, żelazo, cynk, potas, selen, wapń i aminokwasy.
- zielona herbata matcha również ma pozytywny wpływ na ludzki organizm. Jest silnym antyoksydantem. Dzięki jej spożywaniu procesy starzenia ulegają spowolnieniu. Jest także źródłem katechin, które zmniejszają ryzyko miażdżycy, działają przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Jedna filiżanka matchy może zastąpić nawet 10 zwykłej zielonej herbaty.
Jak jeść superfoods?
Superfoods kojarzą się większości osób z egzotyką, jednak bez problemu można je wcielić do tradycyjnej kuchni polskiej. Do superżywności (termin stosunkowo świeży i nie używany powszechnie) zaliczyć można np. czosnek.
Kurkumę w sproszkowanej formie często dodaje się do potraw. W takiej formie dostępna jest też spirulina, którą warto użyć jako dodatek do koktajli.
Orzechy także są popularne w Polsce i stanowią dodatek do różnych potraw. Niestety wiele osób ma na nie alergię.
Jagody acai i siemię lniane natomiast można dodawać do zdrowych deserów i kaszek śniadaniowych.