Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍

Zdrowe jelita - jak dbać o florę bakteryjną jelit?

Zdrowe jelita odgrywają ogromną rolę w funkcjonowaniu całego organizmu. Nazywane drugim mózgiem, nie tylko odpowiedzialne są za procesy trawienne, ale także za wytwarzanie witamin, procesy starzenia, odporność, dobre samopoczucie. Dlatego tak ważne jest, żeby wiedzieć, jak dbać o florę bakteryjną jelit.
Ogóki na poprawę flory bakteryjnej jelit
Źródło: 123RF
Spis treści

W zdrowych jelitach człowieka znajduje się ponad 100 trylionów bakterii. To głównie beztlenowce z rodzaju Bacteroides fragilis i Clostridium sp. oraz owiana złą sławą bakteria Escherichia coli, która poza jelitami potrafi doprowadzić do infekcji dróg moczowych i układu pokarmowego. W jelitach bakterie te są jednak niezwykle ważne, bo tworzą pożyteczną florę bakteryjną, która pomaga w:

  • rozkładzie białek
  • produkcji niektórych witamin, takich jak witaminy z grupy B i K
  • produkcji żelowej substancji, która zmiękcza kał i ułatwia jego wydalanie
  • budowaniu odporności organizmu
  • produkcji 90 procent serotoniny, zwanej hormonem szczęścia

Skład mikroflory jelitowej jest indywidualny dla każdego człowieka i wpływa także na indywidualne predyspozycje do różnych chorób, takich jak depresja, choroba Alzheimera, choroba Parkinsona, autyzm, choroby serca, otyłość, choroby autoimmunologiczne i nowotwory.

Zdrowe jelita ważne jak zdrowy mózg

Naukowcy nazwali jelita „drugim mózgiem” po tym, jak neurobiolog prof. Michael Gershon opublikował pracę naukową, z której wynikało, że w jelitach znajduje się 100 mln komórek nerwowych, a ich działanie wpływa na nasz nastrój. Gershon odkrył, że układ nerwowy w jelitach jest drugim, po mózgu, centrum dowodzenia w organizmie.

Oba systemy są ze sobą połączone nerwem błędnym, który biegnie przez przeponę i omijając serce, płuca i przełyk. Tą drogą przekazywane są impulsy nerwowe w jelit do mózgu, dlatego to jelita tak naprawdę decydują o tym, jak radzimy sobie ze stresem i jakie jest nasze samopoczucie. Z badań irlandzkich naukowców wynika także, że osoby z problemami jelitowymi częściej cierpią na  stany depresyjne. 

Reklama

Co szkodzi bakteriom w jelitach?

Niestety tryb naszego życia, a zwłaszcza dieta bogata w przewożoną żywność, cukier i alkohol, szkodzi mikroflorze bakteryjnej jelit i prowadzi do rozszczelnieniem połączeń między komórkami jelita. W konsekwencji tego do organizmu dostają się większe cząstki niestrawionego pokarmu, które powodują reakcję obronną, czyli uruchamiają produkcję przeciwciał IgA. W organizmie powstaje wtedy stan zapalny, który na dłuższą metę może spowodować:

  • atopowe zapalenie  skóry
  • nieswoiste zapalenie jelit
  • biegunkę
  • zaparcia
  • infekcje
  • migrenę

Za zaburzenia w mikroflorze jelitowej odpowiada nie tylko niezdrowa dieta, ale także alergia na gluten i laktozę. Bakteriom jelitowym szkodzą również sterylne warunki życiowe i nadużywanie antybiotyków.

Reklama

Jaka powinna być dieta jelitowa?

Wrażliwe jelita nie lubią dań typu fast food cukru, drożdży, kawy, pomarańczy, wieprzowiny i kukurydzy, a także syntetycznych dodatków do żywności (konserwantów, barwników, stabilizatorów i wzmacniaczy smaków). Mikroflorę jelitową odżywiają za to świeże warzywa i owoce, produkty pełnoziarniste.

Bardzo ważną rolę w diecie jelitowej odgrywają tzw. probiotyki, które zawierają grupy bakterii kwasu mlekowego (BifidobacteriumLactobacillus). Znajdziemy je w:

  • kiszonkach warzywnych
  • fermentowanych produktach mlecznych (jogurtach, kefirach, maślankach)
  • occie jabłkowym
  • fermentowane produkty sojowe
  • grzybach reishi

Drugą grupą produktów ważną w diecie jelitowej są prebiotyki (zawierają błonnik, głównie rozpuszczalny w wodzie), które pomagają we wzroście bakterii jelitowych. Dobrze na pracę jelit wpływają:

  • cebula
  • czosnek
  • por
  • ziemniaki
  • cykoria
  • karczochy
  • banany
  • jabłka
  • marchew
  • topinambur
  • łuska gryczana
  • zboża o niskiej zawartości glutenu (ryż, proso, gryka, orkisz)

Sprawdź też, co może oznaczać: Krew w kale

Reklama

Jak jeszcze można dbać o jelita?

Trzeba sobie uświadomić, że niekorzystnie na mikroflorę jelitową działają leki, przede wszystkim antybiotyki, ale także antydepresanty i leki nasenne. Zniszczenia, które powodują wywołują skutki uboczne przez wiele miesięcy, a nawet lat.

Dla kondycji jelit ważna jest nie tylko urozmaicona dieta, bogata w naturalne produkty spożywcze, ale także to jak się je spożywa. Pokarmy trzeba jeść powoli, dokładnie gryząc, unikać w trakcie jedzenia stresowych sytuacji, które powodują połykanie powietrza i powstawanie gazów. Ważny jest też spokojny oddech i regularna aktywność fizyczna, bo zdrowe jelita lubią ruch.

Nie można zapomnieć także o odpowiednich ilościach wypijanej wody (co najmniej 1,5 litra dziennie). Niegazowana wodę mineralną można zastąpić naparami ziołowymi, czy gorzką herbatą.

O zdrowe jelita warto zadbać już u najmłodszych, pamiętajmy, że poród drogami natury jest lepszy, bo dzięki temu dziecko przychodzące na świat przejmuje od matki część niezbędnych bakterii. Lepiej też karmienie sztuczne zastąpić naturalnym, bo mieszanki nie zawierają takich samych bakterii jak mleko matki.

Joanna Barczykowska-Tchorzewska
Artykuł napisany przez
Joanna Barczykowska-Tchorzewska
Od początku związana z dziennikarstwem medycznym. Autorka licznych wywiadów, artykułów oraz reportaży poświęconych zdrowiu i medycynie. Wyróżniona w konkursie Dziennikarz Medyczny Roku 2015 przez Stowarzyszenie Dziennikarze dla Zdrowia. W latach 2009-2010 związana z Gazetą Wyborczą, od 2010 do 2015 roku odpowiadała za dział zdrowie w serwisach i dzienniku „Polska The Times. Dziennik Łódzki”. Od 2016 roku związana z Medme.pl, jako redaktor naczelna portalu i wiceprezes spółki Pharma Partner.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Jelita
Rak jelita grubego - objawy, rokowania, przerzuty
Osoba w czasie badania onkologicznego
Zapalenie jelita grubego: objawy, dieta i leczenie ziołami
Wizualizacja stanu zapalnego jelita grubego
Kolka jelitowa u dorosłych - objawy, przyczyny i leczenie
Kobieta ma kolkę jelitową
Podobne artykuły
Jelito grube u człowieka
Gruczolak cewkowy jelita grubego - jak się objawia? Przyczyny i dieta
Wizualizacja uchyłków esicy
Uchyłki esicy - czym są? Objawy, leczenie, dieta
Pacjent ze złogami w jelitach
Jak oczyścić jelita ze złogów kałowych i cieszyć się sprawnym układem pokarmowym?
Kobietę boli brzuch
Choroba SIBO (zespół rozrostu bakteryjnego) - jak się objawia i jak ją leczyć?
Wizualizacja jelita grubego w układzie pokarmowym
Jelito grube - jakie funkcje pełni w organizmie? Poznaj jego budowę

Reklama


Sonda
Sonda redakcyjna
Czy zauważasz pogorszenie kondycji swoich włosów?
Opakowanie produktu Merz Spezial