Warzywa w diecie na koncentrację u dziecka
Dla wielu dzieci warzywa stanowią jedynie epizod w codziennej diecie. Warto jednak zadbać o to, aby pojawiały się na talerzach naszych pociech każdego dnia. Czasami przekonanie dziecka do jedzenia warzyw nie jest łatwe. Jak to zrobić?
- Aby uatrakcyjnić posiłek, można na przykład zachęcić dziecko kolorami znajdującymi się na talerzu. Wybierz jedno warzywo pomarańczowe, na przykład marchewkę lub dynię, a drugie zielone – na przykład brokuł lub szpinak.
- Wybrane warzywa podawaj na ciepło i delikatnie dopraw – solą himalajską i ekologicznym olejem kokosowym lub masłem. To sprawi, że warzywa będą bardziej apetyczne i zyskają łagodniejszy zapach.
- Nie kładź na talerz zbyt dużych porcji warzyw, ponieważ to może zniechęcić dziecko do jedzenia.
Warzywa są pełne witamin i posiadają substancje odżywcze, które organizm łatwo przyswaja. Zawarty w warzywach: magnez, fosfor, potas czy wapń odgrywają ważną rolę w sprawnym działaniu komórek nerwowych budujących mózg i ich komunikowaniu się między sobą. Dzięki temu usprawniają pamięć i koncentrację dziecka.
Reklama
Węglowodany w diecie na koncentrację
Dla wzmocnienia koncentracji w posiłku dziecka powinny znaleźć się węglowodany złożone. Co jeść?
- Ich bogatym źródłem są: makaron, ziemniaki, ciemne pieczywo, kasze, a także musli wielozbożowe.
- Gdy dostarczymy organizmowi węglowodanów złożonych, uwalniana jest w nim glukoza, niezbędna do sprawnego myślenia.
- Gdy dziecko zaczyna być głodne oznacza to, że mózg zasilany jest glukozą w niewystarczającym stopniu. W wyniku tego dziecku trudniej jest się skoncentrować i szybciej odczuwa znużenie.
- Dodatkową korzyścią ze spożywania węglowodanów złożonych jest to, że są one wolno trawione i stopniowo podnoszą poziom glukozy we krwi. Oznacza to, że dziecko po zjedzeniu takiego posiłku nie robi się szybko głodne i ma energię na wiele godzin.
- Produkty z pełnego ziarna bogate są w witaminy z grupy B odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i sprawność intelektualną.
Reklama
Jajka poprawiają pamięć i koncentrację
Żółtko jajka zawiera lecytynę, która wspomaga działanie mózgu. W jaki sposób jedzenie jajek wpływa na mózg?
- Lecytyna przyczynia się do lepszego działania pamięci i koncentracji ponieważ usprawnia działanie komórek nerwowych budujących mózg.
- Jajka to również bogate źródło witamin z grupy B, które usprawniają działanie układu nerwowego.
- W diecie na koncentrację nie powinno zabraknąć jajek również z tego względu, że w zawierają one składniki mineralne takie jak: fosfor, wapń, magnez, miedź, selen, cynk, potas. Odżywiają one komórki nerwowe mózgu i usprawniają ich wzajemną komunikację.
- Dodatkowo składniki mineralne posiadają naturalną formę przez co są bardzo dobrze przyswajane przez organizm. Dzięki temu mózg może pracować na pełnych obrotach, a dziecko z większą łatwością może koncentrować swoją uwagę.
- Jajka również są bogatym źródłem Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (omega 3 i omega 6), których organizm nie potrafi samodzielnie wytwarzać, a które są podstawą, by komórki nerwowe budujące mózg były zdrowe i mogły sprawnie działać.
W diecie na koncentrację dziecko powinno spożywać 3-4 jajka w tygodniu.