Bio Masło kakaowe - skład
100% masło kakaowe z certyfikowanych upraw organicznych.
Reklama
Bio Masło kakaowe - działanie
Masło kakaowe, jest naturalnym, topliwym olejem wydobywanym z ziaren kakaowca. Jedną z najważniejszych właściwości masła kakaowego jest jego wysoka stabilność, którą zawdzięcza zawartości naturalnych przeciwutleniaczy zapobiegających jełczeniu. Masło kakaowe zawiera głównie kwasy tłuszczowe nasycone w ilość około 64% całkowitej zawartości tłuszczu, wśród których wyróżnia się m.in. kwas stearynowy (24-37%) oraz kwas palmitynowy (24-30%), natomiast resztę całkowitej zawartości tłuszczu (około 36%) stanowią mono- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, m.in. kwas oleinowy (27-31%). Masło kakaowe jest również bogatym źródłem witamin, flawonoidów, polifenoli i minerałów. Polifenole i flawonoidy znajdujące się w maśle kakaowym są naturalnymi przeciwutleniaczami, które wykazują korzystne działanie na układ odpornościowy, obniżanie stanów zapalnych oraz poprawę zdrowia serca. Przeciwutleniacze pomagają regulować nadmierną aktywność limfocytów T, które mogą być przyczyną chorób alergicznych lub autoagresyjnych. Zawartość kwasu oleinowego może obniżać ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych, w tym niewydolności serca. Właściwości przeciwutleniające masła kakaowego zmniejszają oznaki starzenia się, ale również zapewniają skórze barierę ochronną przed czynnikami zewnętrznymi, które mogą powodować podrażnienia i uszkodzenia skóry. Uważa się, że stosowanie masła kakaowego może przyczyniać się do zmniejszenia wielkości blizny na skórze i poprawy ogólnej kondycji skóry. Masło kakaowe doskonale nawilża skórę oraz pomaga leczyć ją od wewnątrz i zewnątrz, dlatego poleca się je do stosowania na suchą i popękaną skórę, ponieważ zawarte w maśle tłuszcze nasycone są łatwo przyswajalne i pozostają na skórze przez wiele godzin. Bogata mieszanka kwasów tłuszczowych i przeciwutleniaczy pomaga zmniejszyć stan zapalny skóry (łuszczyca, egzema, wysypka, itp.). Masło kakaowe może również nawilżać włosy, co przyczynia się do poprawy ich ogólnego wygląd oraz wytrzymałości. Regularne stosowanie masła kakaowego wiąże się zahamowaniem powstawania łupieżu, a także odżywia cebulki włosowe, dzięki czemu zapobiega utracie włosów.
Reklama
Bio Masło kakaowe - wskazania
Do stosowania doustnego, jako uzupełnienie diety w polifenole i flawonoidy kakaowe oraz do użytku zewnętrznego na suchą, łuszczącą się skórę, objawy stanu zapalnego.
Reklama
Bio Masło kakaowe - przeciwwskazania
Nadwrażliwość na którykolwiek ze składników preparatu.
Reklama
Bio Masło kakaowe - dawkowanie
Doustnie, jako. np. dodatek do deserów. Zewnętrznie na skórę i włosy, jako środek ochronny i natłuszczający.
Reklama
Bio Masło kakaowe - uwagi