Len mielony - skład
Produkt zawiera mikro- i makroelementy, białko, substancje śluzowe i błonnik.
Reklama
Len mielony - działanie
Suplement diety. Lekkostrawne białka bogate są w aminokwasy egzogenne. Substancje śluzowe, o właściwościach powlekających i osłaniających przewód pokarmowy, stanowią naturalną ochronę przed czynnikami drażniącymi oraz działają kojąco w nieżycie żołądka. Błonnik pokarmowy pobudza perystaltykę jelit oraz powoduje uczucie sytości. Sproszkowane nasiona w naturalny sposób znoszą uczucie łaknienia, a zawarty w nich błonnik pozwala oczyścić organizm z nagromadzonych toksyn. Len mielony pozbawiony jest oleju, a dzięki temu jego kaloryczność jest niewielka.
Reklama
Len mielony - wskazania
Uzupełnienie codziennej diety w substancje śluzowe o właściwościach powlekających i osłaniających przewód pokarmowy szczególnie w przypadku nadmiernego wydzielania soku żołądkowego, w stanach podrażnienia błony śluzowej przewodu pokarmowego. Ze względu na wysoką zawartość błonnika pokarmowego produkt może być także stosowany w przypadku zaparć i otyłości.
Reklama
Len mielony - przeciwwskazania
Nadwrażliwość na składniki preparatu.
Reklama
Len mielony - dawkowanie
Doustnie, do bezpośredniego spożycia - na ciepło: 1 łyżeczkę lnu zalać 1 szklanką gorącej wody lub mleka; mieszać ok. 1 min.do uzyskania lekko zagęszczonej konsystencji, spożywać od razu lub po przestudzeniu; na zimno: 1 łyżeczkę lnu dodać do soku owocowego, jogurtu, naparu ziołowego i wymieszać, lub dodać do lodów, owoców lub innego deseru, musli, płatków śniadaniowych. Do przyrządzenia zup i sosów zamiast mąki. Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia.
Reklama
Len mielony - uwagi
Produkt nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.