Minaphlex - skład
100 g proszku zawiera: 35 g aminokwasów (co stanowi równoważnik 29 g białka); 13,5 g tłuszczu (w tym 1,5 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 8,4 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i 2,8 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych), 38 g węglowodanów - Minaphlex lub 34 g węglowodanów - Minaphlex o smaku waniliowo-ananasowym; witaminy: 570 µg ER witaminy A, 14 µg witaminy D, 6,04 mg α-ET witaminy E, 55 mg witaminy C, 25 µg witaminy K, 0,93 mg witaminy B1, 1,07 mg witaminy B2, 15 mg witaminy B3, 26,7 mg EN równoważnika niacyny, 1,28 mg witaminy B6, 100 µg kwasu foliowego, 1,3 µg witaminy B12, 35 µg biotyny, 3,85 mg witaminy B5; składniki mineralne: 680 mg sodu, 980 mg potasu, 525 mg chlorków, 945 mg wapnia, 480 mg fosforu, 165 mg magnezu, 14 mg żelaza, 1,05 mg miedzi, 10 mg cynku, 0,8 mg manganu, 100 µg jodu, 56 µg selenu, 43 µg molibdenu, 28 µg chromu oraz 80 mg choliny, 35 mg inozytolu. Wartość energetyczna 100 g proszku Minaphlex - 1639 kJ (390 kcal), 100 g proszku Minaphlex o smaku waniliowo-ananasowym - 1571 kJ (374 kcal). Osmolalność: 1110 mOsmol/kg - Minaphlex, 1160 mOsmol/kg - Minaphlex o smaku waniliowo-ananasowym.
Reklama
Minaphlex - działanie
Dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego. Preparaty zawierają zbilansowaną mieszaninę egzogennych i endogennych aminokwasów bez fenyloalaniny, węglowodany, tłuszcz, witaminy, składniki mineralne i pierwiastki śladowe. Zawiera cukry i substancje słodzące - Minaphlex o smaku waniliowo-ananasowym.
Reklama
Minaphlex - wskazania
Do postępowania dietetycznego w fenyloketonurii u dzieci od ukończenia 1. do 10. rż.
Reklama
Minaphlex - przeciwwskazania
Nie stosować u pacjentów, u których nie występuje fenyloketonuria. Nie stosować pozajelitowo.
Reklama
Minaphlex - dawkowanie
Doustnie. Dawkowanie indywidualne, zależne od wieku, masy ciała oraz stanu klinicznego pacjenta. Zalecane rozcieńczenie: do jednej saszetki dodać 100 ml zimnej wody; preparat najlepiej podawać schłodzony.
Reklama
Minaphlex - uwagi
Preparat nie może być jedynym źródłem pożywienia dziecka. Dieta musi być uzupełniana naturalnym białkiem i innymi składnikami odżywczymi.