Dieta cukrzycowa to podstawa leczenia diabetologicznego. W początkowej fazie choroby poprzez odpowiednią dietę jesteśmy w stanie zredukować objawy i zatrzymać postęp choroby. Warunek jest jeden. Choroba musi być wcześnie wykryta. Najlepiej jeszcze w stanie przedcukrzycowym.
Leczenie cukrzycy dzieli się na farmakologiczne i niefarmakologiczne. W pierwszej metodzie pacjentowi podaje się leki obniżające poziom glukozy we krwi. W drugiej wprowadza się dietę cukrzycową i zaleca aktywność fizyczną
W leczeniu cukrzycy dieta stanowi pierwszy i niezwykle ważny etap leczenia. W początkowej fazie choroby jest ona jedynym sposobem leczenia. Dopiero, kiedy dieta nie wystarcza, wdrażane jest leczenie farmakologiczne.
Cukrzyca jest zaburzeniem przemiany materii związanym z gospodarką węglowodanową. Największym niebezpieczeństwem dla pacjenta jest podwyższony poziom glukozy we krwi. Leczenie polega na obniżeniu poziomu cukru i utrzymywanie go na stałym bezpiecznego poziomie. Dla cukrzyka niebezpieczny jest zarówno silny spadek, jak i wzrost glukozy we krwi.
Do metod leczenia cukrzycy zaliczamy:
- redukcję masy ciała, ponieważ otyłość należy do czynników ryzyka choroby
- dietę cukrzycową
- aktywność fizyczną
- leczenia farmakologiczne
Leczenie farmakologiczne opiera się na przyjmowaniu doustnych leków przeciwcukrzycowych lub insuliny w zastrzykach. Wprowadzenie leczenia farmakologicznego nie zwalnia jednak pacjentów z restrykcyjnego przestrzegania diety cukrzycowej.
Niezależnie od stopnia zaawansowania cukrzycy dieta stanowi podstawę leczenia. Nie rezygnujemy z przestrzegania zasad diety cukrzycowej w kolejnych etapach choroby. Z pomocą diety jesteśmy w stanie ustabilizować poziom cukru we krwi i zapobiegać powikłaniom choroby.
Reklama
Dieta cukrzycowa - zasady
Dieta dla cukrzyka opiera się na produktach o niskim indeksie glikemicznym, czyli takich które nie powodują nagłego wzrostu poziomu cukru we krwi. Indeks glikemiczny jest wskaźnikiem, który klasyfikuje produkty według ich wpływu na poziom cukru we krwi w czasie 2 godzin od ich spożycia.
Przy cukrzycy każdego typu należy ograniczyć spożycie węglowodanów oraz tłustych mięs. Tłuszcz pochodzenia zwierzęcego jest bowiem niewskazany. Lepiej zastąpić go tłuszczem pochodzenia roślinnego.
Tłuste mięsa i węglowodany należy zastąpić dużą ilością warzyw, najlepiej w formie surowej lub ugotowanych al dente, ponieważ rozgotowywanie warzyw powoduje podniesienie ich indeksu glikemicznego. Zalecane są również kasze i płatki owsiane, jaglane, żytnie.
Reklama
Cukrzyca – choroby towarzyszące
Cukrzycy bardzo często towarzyszą inne choroby przewlekłe, które mogą mieć wpływ na konieczność wprowadzenia odpowiedniej diety czy też zaostrzenia zaleceń dietetycznych.
Do najczęstszych chorób współistniejących należy:
- niewydolność nerek
- podwyższony cholesterol
- choroby serca
- choroby naczyń obwodowych.
W takich wypadkach dieta cukrzycowa powinna być zmodyfikowana, żeby nie pogorszyć stanu chorego. Przy niewydolności nerek, należy znacznie ograniczyć ilość przyjmowanego białka. W tym wypadku trudno mówić o uniwersalnych zaleceniach. Dieta powinna być układana indywidualnie.
Gdzie szukać porad? Ogólne zasady i zalecenia dla konkretnego pacjenta powinien wytyczyć lekarz. Zbilansowaną dietę pomoże ułożyć dietetyk. Dr Komorowska podkreśla, że nieleczona cukrzyca może doprowadzić do groźnych powikłań m.in. uszkodzenia trzustki, dlatego niezwykle ważne jest przyjmowanie leków i odpowiednie żywienie.
Reklama
Dieta cukrzycowa dla dzieci i seniorów
Żywienie w cukrzycy jest zależne od wieku i stanu danego pacjenta. Inną dietę zaleca się dzieciom chorującym na cukrzycę typu 1, a inną seniorom obciążonym cukrzycą typu 2. Zmienia się zarówno ilość kalorii, jak i zawartość składników pokarmowych: białka, tłuszczów i innych substancji odżywczych.
Zbilansowana dieta w cukrzycy powinna uwzględniać zarówno stan chorego, jak i istnienie chorób współistniejących, ale przede wszystkim wiek chorego. Dietetyk ułoży dietę odpowiadającą potrzebom żywieniowym w konkretnym wieku pacjenta. Pamiętajmy, że inną kaloryczność będzie miał jadłospis dla kobiet i mężczyzn.
Reklama
Dieta cukrzycowa – błędy dietetyczne
Błędy dietetyczne popełniają nawet osoby, które od wielu lat zmagają się z chorobą i dobrze znają zasady żywienia w cukrzycy. Dr Halina Komorowska wymienia najczęstsze grzechy diabetyków:
- Jedzenie zbyt dużej ilości węglowodanów.
- Spożywanie za dużej ilości owoców. Klasyfikując je jako zdrową żywność pacjenci zapominają o dużej zawartości cukru, który przy cukrzycy jest niewskazany. Część gatunków owoców w diecie cukrzycowej jest całkowicie zakazana. Warto je poznać. Poza tym owoców, nie należy spożywać po godzinie 18.
- Picie alkoholu, który przy zażywaniu leków hypoglikemicznych, jest całkowicie zakazany. Należy więc zrezygnować z napojów wyskokowych.
- Jedzenie białego pieczywa, które zawiera bardzo dużo węglowodanów. Przy cukrzycy zaleca się wyłącznie ciemnie pieczywo pełnoziarniste.
- Spożywanie produktów, a zwłaszcza słodyczy dla cukrzyków, w za dużych ilościach. Pacjenci nie klasyfikują produktów, w tym słodyczy dla cukrzyków, jako niezdrowe. Produkty przeznaczone dla cukrzyków zawierają mniejsze ilości węglowodanów, w tym cukru, ale nie oznacza to, że można je spożywać bez ograniczenia.
Reklama
Dieta cukrzycowa – styl życia
Oprócz jedzenia ważne jest również odpowiednie nawodnienie. Powinniśmy pić ok. 1,5- 2l dziennie. Co pić? Najlepiej niegazowaną wodę mineralną, herbaty ziołowe i zielone, czarne, ale bez cukru. Eliminujemy słodkie soki i gazowane napoje.
Jak często należy jeść przy diecie cukrzycowej? Regularnie, co trzy godziny. Podobnie jak w diecie zdrowego człowieka, przy cukrzycy zaleca się pięć posiłków dziennie.
Należy też pamiętać o aktywności fizycznej. Przynajmniej 30 min dziennie - marsze, spacery, basen, rower. Najlepiej wybrać taką formę aktywności, którą lubimy.
Reklama
Dieta cukrzycowa nie tylko dla cukrzyka
Dietę cukrzycową powinni stosować nie tylko pacjenci ze zdiagnozowaną chorobą, ale również ci z zaburzoną gospodarką węglowodanową, czyli stanem przedcukrzycowym.
Dietę dla cukrzyków, z powodzeniem mogą stosować też zdrowe osoby, czyli rodziny cukrzyków, ponieważ właściwie nie różni się ona od prawidłowo zbilansowanej. Dieta dla cukrzyka to idealny punkt wyjścia do prowadzenia zdrowego trybu życia przez odrzucenie słodyczy, fast foodów i tłustych niezdrowych mięs. Podejmij wyzwanie!