Rak płuca to najczęściej występujący i jeden z najgorzej rokujących nowotworów. Światowa Organizacja Zdrowia alarmuje, że co roku przybywa na świecie ponad 1 mln 200 tys. nowych przypadków.
W Polsce statystyki też są zatrważające, rak płuc odpowiada za najwięcej zgonów wśród pacjentów onkologicznych, a dodatkowo ten nowotwór jest wykrywany u coraz większej liczby kobiet (jeszcze kilka lat temu była to głównie choroba palących mężczyzn).
W wielu przypadkach rokowania pacjentów byłyby lepsze, gdyby już na etapie rozpoznania choroby, pacjent był pod opieką dietetyka onkologicznego. Często się zdarza bowiem, że przyczyną śmierci chorych na raka płuc jest niedożywienie i wycieńczenie organizmu chorego, a nie sam nowotwór.
Reklama
Lekkostrawna dieta przy raku płuc
Dlatego na wszystkich etapach leczenia raka płuc – od operacji chirurgicznej, po radio- czy chemioterapię – bardzo ważną rolę odgrywa odpowiednio skomponowany jadłospis i to, żeby pacjent tracił jak najmniej na wadze.
Pożywne, ale nie ciężkostrawne posiłki dadzą mu siłę do walki z chorobą i skutkami ubocznymi terapii, które uszkadzają także zdrowe komórki.
Dieta przy raku płuc, podobnie, jak przy innych rodzajach nowotworów kieruje się kilkoma żelaznymi zasadami. Musimy pamiętać, że poddany radio- lub chemioterapii organizm często jest osłabiony wymiotami, nudnościami, biegunkami, pojawiają się też inne dolegliwości związane z podrażnieniem błony śluzowej układu pokarmowego, jak rany, zgaga czy mniejsza produkcja śliny.
Dlatego chory wymaga diety lekkostrawnej i regularnych, niewielkich, ale odżywczych posiłków podawanych 5-6 razy dziennie. Posiłki powinny mieć nieco inną strukturę, niż w przypadku zdrowych osób.
Częściej sprawdzają się posiłki zmiksowane, rozdrobnione, soki, zupy, musy, które można wzbogacić o składniki podnoszące kaloryczność potraw.
Potrawy, choć kaloryczne powinny być gotowane na parze lub w wodzie, pieczone w folii lub pergaminie, a także duszone. Należy natomiast wyeliminować produkty smażone, pieczone, grillowane i zasmażane.
Reklama
Dieta przy raku płuc - ważna rola białka
W diecie przy raku płuc trzeba zwrócić szczególną uwagę na to, żeby w jadłospisie była większa niż do tej pory ilość białka, bo przyspiesza ono regeneracje organizmu. Ok. 2/3 białka powinno pochodzić z produktów zwierzęcych, takich jak:
- chude mięsa (cielęcina, wołowina, drób, królik)
- ryby (dorsz, mintaj, karmazyn, flądra, młody karp, pstrąg, sandacz)
- chude wędliny
- jaja
- mleko
- ser twarogowy
1/3 białka w diecie przy raku płuc może być pochodzenia roślinnego.
Gdy pacjent poddawany jest naświetlaniom, może pojawić się problem z trawieniem laktozy, dlatego w diecie przy radioterapii mleko można zastąpić innymi produktami mlecznymi, mlekiem ryżowym, sojowym czy migdałowym.
Oprócz białka organizm chorego powinien otrzymywać odpowiednie ilości węglowodanów. Z pieczywa raczej powinniśmy wybierać pszenny chleb i bułki, do jadłospisu warto wprowadzić też delikatne kasze. Z warzyw najlepsze będą:
- marchew,
- dynia,
- kabaczki
- patisony
- pietruszka
- seler
- pomidory
Można je podawać, w zależności od kondycji chorego, jako potrawy gotowane, przetarte, puree, samodzielnie wyciskane soki. Pożywne będą tez zupy warzywne na chudym bulionie z dodatkiem zmielonego mięsa lub gotowanego jajka.
Nie można zapomnieć też o owocach, które powinny być dojrzałe i raczej pozbawione skórki: jabłka, owoce jagodowe, winogrona, cytrusy, brzoskwinie, morele, banany. Można je piec, robić z nich musy, soki i kisiele, galaretki. Wyciskane i niedosładzane soki owocowe nie powinny przekraczać 2 szklanek na dobę.
Okazuje się, że kwasy tłuszczowe zawarte w oleju rybnym są szczególnie cenne dla chorych na raka płuc. Dzienne dawki oleju rybnego mogą poprawiają wydajność chemioterapii i zwiększyć czas przeżycia oraz zapobiegać utracie mięśni i masy ciała.
Reklama
Dieta przy raku płuc: co nie jest zalecane?
W diecie przy raku płuc, podobnie, jak przy innych rodzajach nowotworów, chory powinien całkowicie zrezygnować ze słodyczy, potraw typu fast food, nadmiernej ilości soli i alkoholu. Niewskazane są także: mocne kakao, płynna czekolada, wody gazowane.
Na osłabiony przewód pokarmowy źle wpływają: żytnie pieczywo z nasionami, tłuste sery dojrzewające, serki topione, konserwy, tłuste wędliny salceson, kaszanka, pasztetowa, grzyby.
Chorzy źle tolerują także tłuste i zasmażane zupy na wywarach mięsnych, kostnych i grzybowych, potrawy zasmażanie, pikantne, sosy i zupy zabielane śmietaną.
Generalnie wszystko to, co sprawia, że potrawy są ciężkostrawne i obciążające wątrobę.