Reklama
Co to są trójglicerydy?
Trójglicerydy znajdujące się w tkance tłuszczowej człowieka należą do grupy tzw. tłuszczów prostych i są w naturalny sposób zużywane przez nasz organizm, który w ten sposób czerpie energię do prawidłowego funkcjonowania.
Jeśli jednak trójglicerydów jest za dużo zaczynają się gromadzić tworząc niebezpieczne zapasy.
Poziom trójglicerydów wzrasta do niebezpiecznego poziomu, jeżeli:
- w diecie występują w dużych ilościach tłuszcze zwierzęce, cukry proste, często jemy dania typu fast food i produkty smażone
- u pacjenta występuje nadwaga i otyłość
- brakuje regularnej aktywności fizycznej
- pacjent pali papierosy i często pije alkohol
- występuje cukrzyca, zaburzenia w przemianie tłuszczów, choroby nerek, trzustki, wątroby, tarczycy
- pacjent przyjmuje leki antykoncepcyjne, sterydy lub leki moczopędne
- pacjent jest w starszym wieku
- w rodzinie były przypadki zwiększonego poziomu trójglicerydów.
Reklama
Jaka jest norma trójglicerydów?
Badanie poziomu trójglicerydów wykonuje się w trakcie tzw. lipidogramu. Oprócz stężenia trójglicerydów określa się jednocześnie poziom całkowitego cholesterolu oraz jego frakcji - LDL i HDL. Zobacz jakie są normy trójglicerydów:
- poniżej 150 mg/dl to prawidłowy poziom
- między 150 a 199 mg/dl to podwyższony poziom
- między 200 a 499 mg/dl to wysoki poziom
- powyżej 500 mg/dl to bardzo wysoki poziom
Już podwyższony poziom trójglicerydów jest sygnałem, że trzeba wprowadzić zmiany w stylu życia: zmienić dietę, zrezygnować z nałogów i regularnie uprawiać sport.
Reklama
Dieta na obniżenie poziomu trójglicerydów
Osoby z nadwagą i otyłe częściej mają problem z podwyższonym poziomem trójglicerydów, dlatego przejście na zdrową dietę jest dla nich bardzo ważne.
Dieta dla takich osób powinna być odpowiednio skomponowana:
- tłuszcze powinny stanowić nie więcej niż 25 procent dziennego pożywienia
- białko powinno stanowić 15 procent
- węglowodany złożone powinny stanowić 55-60 procent
- cukrów prostcgy powinno być nie więcej niż 10 procent.
Źródłem zdrowego tłuszczu powinny być: oleje roślinne, oliwa z oliwek, awokado, orzechy (różne rodzaj, ważne, żeby nie były solone i słodzone) i migdały, morskie ryby. Wartościowe i chude białko znajdziemy w mięsie drobiowym, cielęcinie, rybach, odtłuszczonych produktach mlecznych.
W jadłospisie osób z podwyższonymi trójglicerydami powinno się znaleźć dużo warzyw (5 razy dziennie) i owoców (3 razy dziennie). Źródłem pełnowartościowych węglowodanów, zawierających duże ilości błonnika będą m.in.:
- kasze, płatki owsiane i jęczmienne
- pełnoziarniste makarony i ryże
- ciemne pełnoziarniste pieczywo
- warzywa strączkowe
- suszone owoce
Reklama
Sport zmnejsza liczbę trójglicerydów we krwi
Prawidłową wagę ciała i odpowiedni poziom trójglicerydów zapewni nam nie tylko zdrowa dieta, ale także aktywność fizyczna. Ćwiczenia powinny być wykonywane regularnie, najlepiej codziennie albo co drugi dzień, nie mniej niż 30-40 minut jednorazowo.
Rodzaj ćwiczeń trzeba jednak dostosować do wieku, kondycji i stanu zdrowia. Przygodę ze sportem można rozpocząć od regularnych spacerów, jazdy na rowerze, czy spokojnych ćwiczeń aerobowych.
Z czasem można zwiększać liczbę ćwiczeń i ich intensywność, dochodząc do godzinnej aktywności każdego dnia.
Reklama
Alkohol i papierosy a trójglicerydy
Trójglicerydy i alkohol to nie jest dobre połączenie. Osoby cierpiące na podwyższony poziom cholesterolu i estrów powinny unikać picia napojów alkoholowych.
Stężenie trójglicerydów podwyższają nawet niewielkie ilości alkoholu, ale wypijane regularnie - niebezpieczny jest już jeden drink dziennie u kobiet i dwa drinki u mężczyzn. Wyższe stężenie trójglicerydów notowane jest także u osób palących papierosy.